Keresés
Close this search box.

Vashiány és lisztérzékenység

//

A vashiányos állapot éppúgy veszélyes lehet, mint ha a szervezet a kelleténél többet raktároz el belőle. Helyes étrenddel biztosítani tudjuk a szükséges mennyiséget, azonban egyes betegségek – Crohn, lisztérzékenység – miatt csökkent felszívódás esetén nagyobb körültekintés szükséges.

Szervezetünkben a vas utánpótlásáról étrendünk tudatos összeállításával gondoskodhatunk. Különösen magas a belsőségek, azon belül is a marhamáj vastartalma. Az osztriga, a vörös húsok, a pulyka, a halfélék, különösen a lazac és a búzacsíra szintén kiváló vasforrások. A cékla, diófélék, magvak, aszalt szilva, mazsola, spenót, babfélék és a lencse rendszeres fogyasztása szintén hozzájárul vaskészletünk feltöltéséhez.

Az utánpótlás másik módja kiegészítő készítmények szedése. Ez főként a várandósság időszakában, kisgyermekek esetében, illetve különféle felszívódási zavarokban szenvedőknek javasolható. Vaskészítmények szedése esetén tartsuk be az előírt napi mennyiséget és a kezelés javasolt időtartamát, mert a túlzott vasbevitel szorulást, hányingert, hányást okozhat.

A vaskészletek felhalmozódása a szervezetben egyébként, többnyire nem a fokozott vasbevitel következménye, mivel – normális esetben – a szervezet csak annyit raktároz el, amennyire szüksége van. Létezik azonban egy genetikai rendellenesség, a vasanyagcsere zavara (hemokromatózis), melyben a vékonybél hámsejtjeinek vasfelvevő képessége a normálisnak 2–4-szerese. Ez a génhiba férfiak körében gyakoribb, s hosszútávon a máj kóros elváltozásához, illetve szívelégtelenséghez vezethet.

A normális esetekhez visszatérve, minél alacsonyabb a szervezet saját vastartaléka, annál inkább fokozódik a bevitt vas felszívódása. Megfelelő hasznosulását, a felszívódást elősegítő ételekkel tovább fokozhatjuk, együnk ezért mellé magas C-vitamin tartalmú zöldségeket, gyümölcsöket, s a vacsorához fogyasszunk el bátran egy pohár bort is, mivel a benne található anyagok szintén segítik a vas felszívódását.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!