Keresés
Close this search box.

A nátha

//

A szép hosszú, napos ősz után, ahogy ránk köszönt a tél, a hűvösebb időjárás miatt gyakoribbá válnak a hurutos, náthás megbetegedések. A nátha annyira hétköznapi panasz, hogy gyakran nem is törődünk vele, pedig tudatosabb életvitellel megelőzhető lenne, ráadásul komoly szövődményekkel is járhat.

Az őszi-téli időszakban főként a közösségekben gyakori a náthás, hurutos megbetegedés. Zárt térben a köhögő, náthás ember sok társát megfertőzheti. Heveny hurutos tünetek esetén célszerű néhány napig otthon maradni. Amennyiben a panaszok 3 nap alatt nem enyhülnek, sőt lázzal, fülfájdalommal, erős torokfájással, nyelési vagy légzési nehezítettséggel társulnak, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Különösen ügyeljünk arra, hogy láz esetén megfelelő mennyiségű, a szokásosnál is több folyadékot fogyasszunk. Ez legyen narancslé, tartósítószermentes multivitamin gyümölcslé, vagy csipketea, így a folyadékbevitel mellett egyben a fokozott C-vitamin szükségletet is biztosítjuk, melyet még C-vitamin tablettákkal is kiegészíthetünk a javallat szerint.

Sok szövődményt előzhetünk meg azzal, ha nátha, orrdugulás esetén megfelelő orrcsepp használatával, és rendszeres orrfújással biztosítjuk az orr átjárhatóságát.

Előfordulhat, hogy még a legnagyobb körültekintés ellenére is megfertőződünk, ám néhány hasznos tanács csökkentheti ennek esélyét. Együnk vegyes, zöldségben, gyümölcsben gazdag étrendet sok C-vitaminnal. Részesítsük előnyben a hazai idénygyümölcsöket legalábbis, ameddig hozzáférhetőek, később pedig a savanyú káposztát, a citrusféléket és a csipkebogyó teát.

Az időjárásnak megfelelően, rétegesen öltözve, töltsük minél több időt a szabadban, jó levegőjű környezetben sportolással, kirándulással.

Megfázás, nátha, gyakori hurutos betegségek, ismétlődő légzőszervi fertőzések esetén a megelőzés és a terápia hasznos eszköze lehet a sókabin kezelés.

dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész szakorvos
Budai Allergiaközpont
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!