Keresés
Close this search box.

Diéta, méregtelenítés, sport és masszázs cellulit ellen

//

A cellulit nem csak esztétikai, hanem gyakran egészségügyi problémát is jelent. Súlyosabb formái korlátozhatják a mozgást, sőt még fájdalmasak is lehetnek. Úgy ahogy kialakulásához is számtalan ok vezet, kezelése is csak igen összetett kúrával lehet eredményes.

A narancsbőr, általában nőknél jelentkező probléma, mert a női nemi jelleget képviselő ösztrogén fokozza kialakulását. Leggyakrabban a comb és a fenék táján észlelhetjük, a has és a felkar környékén ritkább. A nők 80%-ánál kisebb-nagyobb mértékben előfordul, gyakran már 16-20 éves korban is kialakulhat. A lányoknál serdülőkortól kezdve, az ösztrogén hatására, a tipikus női alkat kialakulásával párhuzamosan egyre több zsír raktározódik a combon és a csípőn. A nők és férfiak kötőszöveti rostjai, a kollagén és elasztin hálózatos szerkezete eltér egymástól – nőknél téglalap, míg férfiaknál trapéz alakú, ami feszesebb kötést biztosít, nagyobb ellenállásra képes, emiatt kevésbé jelentkezik férfiaknál a jellemző, paplanszerű bőrfelszín.

A cellulitnek több fokozatát különböztetjük meg:

A narancsbőr kialakulásához több tényező vezet: zsíros ételek, sok édesség, dohányzás, alkohol, elsavasodott szervezet, kevés folyadékbevitel, rossz vagy lelassult anyagcsere, hormonális problémák, bizonyos gyógyszerek, fogamzásgátlók, mozgáshiány, esetleg örökletes tényezők, továbbá az élelmiszereinkben felhalmozott rengeteg vegyszer és tartósítószer.

A cellulit egy komplex kúrával hatékonyan kezelhető.

A megnövekedett zsírsejtek nyomják a hajszál- és nyirokereket. Ezáltal az adott testrész vér-, tápanyag- és oxigénellátása lelassul, romlik. A cellulit-masszázst egy különleges fogással, az ún. zsír-feltöréssel kezdjük, majd kézre húzható dörzsi kesztyűvel nyomást gyakorolunk a felületre, és egy speciális kínai gumiköpöllyel vákuumot keltünk. E kettő váltott használatával, a nyirok keringés irányába masszírozva, mobilizáljuk a zsírokat és salakanyagokat. A kezelt felület felmelegszik, vérbőség alakul ki. A masszázs hatékonysága melegítő (paprika és fahéj), vagy hűtő (menthol és menta) hatású készítményekkel fokozható. Lezárásként simító mozdulatokat teszünk szintén a nyirokkeringés irányában. A cellulit-masszázs tanfolyamon elsajátítható.

Faragó László
természetgyógyász, masszázsoktató (Kecskemét)
T.: 76/485-430, 30/2492420
www.medicineman.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!