Keresés
Close this search box.

Dr. Chen tippjei

//

A magyar lakosság az európai szinthez képest nemcsak a gyógyszerfogyasztásban, hanem a megrögzött rossz táplálkozási szokások terén is élen jár, mindez hozzájárul számos betegség kialakulásához.

A téli hónapokban a szénhidrát-bevitelt javasolt a szokásos szinten tartani, a fehérje mennyiségét pedig emelni. Sok magas fehérje tartalmú folyékony étel kerülhet az asztalra, így például leves, joghurt vagy szójatej, de ajánlott még a fafül gomba, a szezámmag, a dió, a sárgarépa, a jujuba, a vöröshagyma és a fokhagyma fogyasztása is.

A melegítő yang energiát kívülről is pótolhatjuk melegítő táplálékok, például marhahús, birkahús, angyalgyökér, gyömbér, ginzeng, jujuba, méhpempő vagy gyömbértea fogyasztásával.

1. Ősi kínai recept energiahiányos állapotra: vegyünk 10g angyalgyökeret, 5g friss gyömbért, fél kg birkahúst. A megtisztított, darabokra vágott húst összekeverjük az angyalgyökérrel és a gyömbérrel, majd hozzáadunk 3 liter vizet, és 2-3 óra alatt készre főzzük.

2. Ha úgy érezzük, megfáztunk, igyunk azonnal újhagyma teát: néhány szál újhagyma fehér részét feldaraboljuk, lereszelünk egy fej fokhagymát, és együtt 1-1,5liter vízben negyedórán át főzzük. Naponta igyuk, tetszés szerint, mézzel ízesítve.

3. Ha nincs módunk elég testmozgásra, egy jó meleg teával is életre kelthetjük magunkat. Kiválóan átmelegíti testünket egy csészényi mézes gyömbértea.

A hideg évszakban védekező rendszerünket a fentieken túl belsőleg Echinacea, shiitake gomba, ganoderma tea, ginzeng, méhpempő, C-vitamin és B-vitaminok fogyasztásával is erősíthetjük.

Dr. Chen Zhen
az orvostud. kandidátusa,
a DOTE professzora, TCM oktató

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!