Keresés
Close this search box.

Érbetegség – népbetegség

//

A szív- és érrendszeri betegségek, így a magas vérnyomás, érelmeszesedés, érszűkület és a vénás elváltozások egyaránt népbetegségek. Trombózis következtében például tüdőembólia is kialakulhat, amely az egyik leggyakoribb halálozási ok. Európában évente mintegy félmillióan veszítik életüket emiatt, azaz kétszer annyian, mint emlőrákban, prosztatarákban, HIV és AIDS miatt, illetve a közlekedési balesetekben összesen.

“Civilizált” életformánk minden mozzanata elősegíti a vérrögök kialakulását az erekben. Az ún. trombusok az érfal belsejéhez tapadó vérlemezkékből, fehérjékből, fehér- és vörösvérsejtekből állnak össze, méretük folyamatosan növekszik. A trombózisos láb duzzadt, feszes, fájdalmas, a bőr gyakran elszíneződik. A trombózis önmagában véve ugyan nem halálos, szövődményei azonban azok lehetnek, hiszen a trombusból leszakadt vérrög (embólus) az érpályában továbbsodródva elzáródáshoz (embóliához) vezethet. A betegség 2000 emberből átlagosan egynél fordul elő, a nők veszélyeztetettebbek, bár az idősebb korosztálynál a férfiakat is ugyanolyan számban érinti ez a veszély.
A trombózis legtöbbször a lábak mélyen az izmok között található vénáiban alakul ki. Különösen veszélyeztetettek azok, akik valamilyen oknál fogva huzamosabb ideig mozdulatlanságra ítéltettek – például műtétek után, betegség vagy terhesség miatt, de akár egy hosszabb repülőút folyamán.

A trombózis megelőzésére nemrég egy olyan, szájon átszedhető gyógyszert fejlesztett ki, amely kifejezetten a teljes csípő- vagy térdprotézis-műtéten átesett felnőttekben gátolja a trombózis kialakulását. Ortopédiai műtétek után a betegek különösen veszélyeztetettek, hiszen kezelés nélkül 60% a trombózis kialakulásának veszélye, köztük a halálos kimenetelű embólia aránya is magas. Az eddigi injekciós kezelést a kórházból távozva térdprotézis esetében legalább 10 napig, csípőprotézis beültetésekor pedig 35 napig folytatni kell. Ennek kényelmetlensége miatt sok páciens idő előtt hagyja abba a trombózis megelőzésére szolgáló otthoni öninjekciózást, aminek akár végzetes következményei is lehetnek.

A szájon át szedhető új gyógyszert naponta egyszer kell bevenni, hatása hamar kialakul, és gyorsan lecseng. Mindez Magyarországon évi 8-10.000 csípő- és 3000 térdprotézissel műtöttnek jelent könnyebbséget, de számuk folyamatosan emelkedik. Az alvadás-gátló szer a jövőben remélhetőleg egyéb betegségek, például akut koszorúér-szindróma kezelésében is alkalmazható lesz.

(Forrás: Heller Consulting)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!