Keresés
Close this search box.

Érrendszerünk karbantartása

//

Az artériás keringés elégtelensége az érszűkület. A betegség kialakulására hajlamosít az álló munka, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a dohányzás. A keringés javításának fiziológiás ingere az izom edzése, s valóban, mozgásterápiával, gyógytornával kitűnő eredmények érhetők el. Kérdés tehát, hogyan működik az értorna?

Érrendszerünk karbantartása

Speciális gyakorlatok hatására a végtagokban az artériás beáramlás fokozódik, a szövetek oxigénhiánya csökken. A keringést javító értorna hatékonysága az izomerővel együtt növekszik, gyakorlatainak betanítása szigorú ellenőrzés mellett javasolt.

Az életkor előrehaladásával a vénás érbetegségek előfordulási gyakorisága is jelentősen megnő. Oka elsősorban a mozgásszegény életmód, és a légzésfunkció romlása. A vénás visszaáramlást az izmok gyengesége, a nagyvénákban működő billentyűk elégtelensége is nehezíti, a gyengülő kötőszöveti rendszer pedig nem tartja meg az ereket, s kialakul a visszértágulat. Az örökletes tényezők mellett az ülő és állófoglalkozás, a túlsúly is szerepet játszik a folyamat kialakulásában.

A vénák jelentős része izmok között halad, így inaktivitás esetén a pumpafunkció hiányzik a megfelelő vérkeringéshez. Helyes légzéssel, a gravitáció kikapcsolásával, a lábszárizmok pumpáló mozgásaival a vénás visszaáramlást serkenthetjük, a vérkeringést javíthatjuk.

A gyakorlatokat a nehézségi erő kikapcsolásával, fekvő helyzetben végezzük. Olyan ferdesíkú testhelyzet a legoptimálisabb, ahol a lábak a fejnél magasabban helyezkednek el. Ebben a helyzetben csökken a hasűri nyomás, ami az alsó végtag vénáinak kiürítésére kedvezően hat, a kipréselt vér könnyebben jut el a szív felé.

Az izomzat között elhelyezkedő vénák kiürítésénél az izomösszehúzódások szívó hatást fejtenek ki. Az izom kontrakciója közben a mélyvénák összenyomódnak, kiürülnek, míg az izom ellazulása alatt a megüresedett vénák szívóhatására a perifériás visszerekben lévő vér a mélyvénákba kerül.

Ezt a hatást még tovább fokozhatjuk légző gyakorlatokkal, elsősorban hasi légzéssel.

A gyakorlatok egyszerűek, könnyen megtanulhatók, de a megfelelő eredmény csakis rendszeres gyakorlással érhető el.

Vénás értorna gyakorlatai a megelőzésre, kezdeti panaszok enyhítésére:

A gyakorlatokkal serkentjük a csípő- ill. az ágyéki vénák pumpamozgását, és ezzel kiürítjük az ott futó vénákat. A lábfejjel végzett gyakorlatok a lábszár keringését javítják, az ott futó vénák vérellátásának serkentésével. A torna hatékonyságát növelhetjük, ha reggel felkeléskor és este elalvás előtt is megismételjük.

Szigorúan orvosi utasításra és ellenőrzés mellett végezhető a torna trombózis után, visszérgyulladás esetén!

Életmód tanácsok:

Varga Terézia
gyógytornász (Hévíz)
tel.: 06-30/530-76-39
varga.teri@freemail.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!