Keresés
Close this search box.

Fertőzések és szívinfarktus

//

A legújabb átfogó, több mint 40 000 személy adatait feldolgozó tanulmány szerint a légzőszervi és húgyúti fertőzések szerepet játszanak a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásában. Az elemzések alapján például a hörghurut, a tüdőgyulladás vagy a húgyhólyaggyulladás alatt a szívinfarktus kockázata 5-szörösére, az agyvérzésé 3-szorosára növekszik.

Patrick Vallance professzor (University College London), a kutatás vezetője szerint a szívinfarktus kialakulása nem véletlenszerű. Az adatok alapján ugyanis a gyulladással járó fertőzések első három napjában sokkal nagyobb valószínűséggel fordult elő szívinfarktus és agyvérzés, mint az azt követő időszakban.

50 éves kor felett az érfalak hajlamosak a megvastagodásra (érelmeszesedés). A megvastagodást okozó lerakódás leválhat az ér faláról, és a vérrel továbbsodródva ereket zárhat el, ami végül szívinfarktust vagy agyvérzést okozhat. Jelen kutatás eredményei szerint ez a leválás nagyobb valószínűséggel következik be gyulladásos megbetegedések esetén. A kutatók megvizsgálták a védőoltások hatását is. Megfigyeléseik szerint azonban sem az influenza elleni védőoltás, sem a tetanusz nem bizonyult kockázatnövelőnek.

Mások viszont megkérdőjelezik az eredményeket: szerintük a kockázat növekedése az adatok alapján nem annyira nagymértékű, hogy abból általánosítani lehetne. A tél pedig köztudottan a légúti megbetegedések időszaka (főleg gyermekek és idősek körében), ezért tehát érdemes megelőznünk a gyulladásos betegségek kialakulását, azok érrendszeri összefüggései miatt.

Akik tehát hajlamosabbak a gyulladásos fertőzésekre, vagy a közelmúltban hasüregi beavatkozáson estek át, legyenek elővigyázatosak, kerüljék a zsúfolt helységeket és nagy hidegben ne tartózkodjanak hosszabb ideig a szabadban.

(Forrás: drinfo.hu/origo)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!