Keresés
Close this search box.

Főzve vagy nyersen?

//

Ismert jelenség, hogy főtt étel fogyasztása után pár perccel, szervezetünkben elszaporodnak a fehérvérsejtek, mintha fertőzés ért volna bennünket, mintha valamilyen támadás készülődne. Ezt nevezik emésztési leukocitózisnak. Ez az állapot evés után körülbelül egy óráig tart, és ezzel magyarázható az étkezés utáni ólmos fáradtság érzése. Kell ez nekünk?

A jelenség magyarázata a fehérjék denaturációja: a fehérje már vi-szonylag alacsony hőmérsékleten kicsapódik. Dr. Bircher-Benner svájci orvos a huszadik század elején gyógyítását dr. Werner Kollath eme felfedezésére alapozta, ami mind máig megállja a helyét.

A nyers élelmiszerekben olyan enzimek és aromaanyagok találhatók, amelyek már a szájban és a garatban felszívódnak, nem indul be a szervezet védekező reakciója. A nyers ételek ez irányú jótékony hatása akkor is fennáll, ha nyers étel után hagyományos főtt ételt is fogyasztunk.

Kezdjük minden étkezésünket nyers étel fogyasztásával! Nyers élelmiszer alatt enzimekben gazdag, főzés vagy egyéb hőkezelési eljárás nél-kül készült, elsősorban növényi eredetű, zöldségből, gyümölcsből, magvakból és néhány, állati eredetű nyersanyagból álló ételt értünk. A nyers ételek fontos kritériuma még, hogy frissek legyenek.

A téli időszakban gyakran nehézséget okoz, hogy mindig friss, nyers élelmiszer, zöldség, gyümölcs kerüljün asztalunkra, ráadásul minden étkezés alkalmával, hogy legalább részben pótolja az emésztéshez létfontosságú enzimeket, melyeket a sütéssel-főzéssel készített ételeinkben mi magunk „ölünk meg”.

Bár mai táplálkozási szokásainkkal teljesen ellentétes az a javallat, hogy élelmünk 70%-át friss, nyers, enzimdús ételek tegyék ki, legalább nyáron igyekezzünk megtartani ezt az arányt! Téli meleg, nagyrészt főtt ételekből álló étrendünket egészítsük ki kívülről bevitt enzimekkel, egyrészt a könnyebb emésztés elősegítésére, másrészt saját szervezetünk enzimtermelő „kapacitásának” tehermentesítésére.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!