Keresés
Close this search box.

Hajhullás! De mitől?

//

Szinte mindenki életében előfordul, hogy időnként a szokásosnál erősebben hullik a haja. Vegyük komolyan a normálistól eltérő hajhullást, a haj elvékonyodását, mert ez általában csak tünet, a háttérben nagyrészt valamilyen bel-szervi probléma áll, amely kezelésre szorul. Vegyük hát sorra a hajhullás leggyakoribb okait!

Hajhullás! De mitől?

Egy kis hajbiológia: Az egészséges ember kb. 100-150ezer hajszálából 10-15% van nyugalmi fázisban, így a szakirodalom szerint napi kb. 100 hajszálnak a kihullása természetes. Az élet folyamán minden egyes szőrtüsző 20-30 új hajszálat növeszt. Minden új hajszál a genetikus kód függvényében 2-7 évig növekszik, s akár egy méteres hosszúságot is elérhet ez idő alatt, majd mintegy 3 hónapra nyugalmi fázisba kerül, aztán kihullik.

Diffúz (mindenhol azonos mértékű) hajhullásnál fertőző betegségek, a szervezetet ért erős stressz, kimerültség, 3 hónapon belüli súlyos megbetegedések, műtétek, gyógyszeres kezelés, lázas állapot, hormonális változások, túl gyors fogyókúra, környezetszennyezés, vegyi mérgek, több krónikus megbetegedés, különösen a kötőszöveti betegségek, felszívódási zavarral járó bélbetegségek, pajzsmirigy problémák, vese-, máj- és daganatos megbetegedések szerepelhetnek az okok között. Vitaminok, ásványi anyagok hiánya, az A-vitamin túladagolása, továbbá hajfestékek, dauervíz használata ugyancsak diffúz hajhulláshoz vezethet. Pár hónap alatt a hajzat erősen megritkul, akár ki is hullhat teljesen.

Használjunk A-, B6-, C-, E-, F- és H-vitamint, B5-provitamint, B-vitamin komplexet tartalmazó sampont, emellett a pantoténsav, folsav, para-amino-benzoesav ugyancsak javítja a bőr- és hajstruktúrát, elősegítheti az őszülés lassítását.
Foltos hajhullásnál genetikai okok, autoimmun eredet, hormonális hatások, pszichés zavarok, bakteriális/gombás gócfertőzések állhatnak a háttérben.

A kozmetikai okokra (hajfestés, formázás, fésülés) visszavezethető, látható hajhullás a hajszálak töredezésének eredménye. Könnyen gyógyítható a károsító tényezők elhagyásával és a helyes hajápolással.

Bár az okokat felderítő labor- és orvosi vizsgálatok sora néha eredménytelen, ne törődjünk bele! A sok éves tapasztalat alapján felállított skalpdiagnosztikával – műszeres vizsgálatokkal kiegészítve – pontosan, rövid idő alatt megállapítható, mely szerv kóros eltérése, működési zavara okozza a problémát. Ezután a személyre szabott, célirányos külső és belső terápiákkal lényegesen meggyorsíthatjuk a javulást.

Kis Éva
holisztikus hajgyógyász,
természetgyógyász,
skalpdiagnoszta
www.nicehajgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!