Keresés
Close this search box.

Tanácsok télre

//

Az élőlények télen rejtekhelyet keresnek maguknak, majd téli álomba merülnek, hogy felhalmozzák életerejüket. Az ember is a természet része, így neki is követnie kell a téli felhalmozás alapelvét. A hagyományos kínai orvoslás szerint ebben az időszakban erősödnek a yin, és hanyatlanak a yang energiák, ezért egészségünk megőrzése érdekében elegendő mennyiségű „hőt” és éltető energiát kell biztosítanunk szervezetünk számára. Tartsuk hát melegen testünket-lelkünket illat-, íz-, zene- és moxaterápiával!

A hagyományos kínai orvoslás tapasztalatai szerint a téli hónapokban érdemes korán lefeküdnünk és későn kelnünk (késői kelés alatt a napfelkelte értendő). A korai fekvés ugyanis emeli a yang energia szintjét, ami a test melegen tartásában játszik fontos szerepet. Ugyancsak segít a hideg elűzésében és a yang energia megőrzésében a moxaterápia (melegítő terápia akupunktúrával), s ezen az elven alapul a hőtapasz működése is.

A téli hideg és a szél könnyen vezethet megfázáshoz és felső légúti megbetegedésekhez. Este lefekvés előtt ezért a hagyományos kínai orvoslás forró lábfürdőt javasol, valamint, hogy dörzsöljük át a talp közepét egész addig, amíg át nem forrósodik, védekező rendszerünk működését ugyanis a vese meridián stimulálásával is javíthatjuk.

A téli felfrissülés legjobb módja természetesen a testmozgás. Ha lehetőségeink engedik, a szabadban érdemes mozogni, ezzel a szervezet hidegtűrő képessége is erősíthető. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne erőltessük túl magunkat, ne végezzünk megterhelő mozgást kora reggel, s nem jó, ha túlságosan megizzadunk. Testünkre-lelkünkre egyaránt nagyon jó hatással lehet a Tai Chi, a jogging, az úszás és a labdajátékok.

A téli időszakban gyakrabban fordul elő depresszió, keressük ezért olyan tevékenységeket, amelyek ún. endorfinokat, boldogsághormonokat termelnek szervezetünkben. Lelki állapotunkra pozitívan hat a kellemes illatok és ízek élvezete, valamint a zeneterápia. Érzékeinken keresztül stimulálódik az agykéreg, ami irányítja, befolyásolja gondolatainkat, segít megszabadulni különböző lelki terheinktől, gondjainktól. Ugyancsak segít ebben az időszakban a kínai balzsam olaj, a Polar Bear, a borsmenta olaj vagy más növényi olajok használata.

A depressziós betegnek általában az étvágya is rossz, ezért a hagyományos kínai orvoslás a téli időszakban olyan étvágyserkentő ételek fogyasztását is javasolja, mint például a kínai galagonya, mely táplálja a lép és a gyomor energiáját, így javítja a kedélyt. A máj meridiánon található akupresszúrás pontok (pl. Tai Chong – a lábfejen, az 1. lábközépcsont melletti mélyedésben, illetve Xing Jian pont – a nagy lábujj és a második lábujj közötti bőrredőben) rendszeres masszírozásával csökkenthetők a depressziós tünetek, harmonizálható a máj és a lép működése.

Gyógyító ételek fogyasztásával, a szükséges vitaminok és ásványi anyagok pótlásával az idegrendszer működése eredményesen javítható. Az italok közül leginkább az eleuthero ginzeng tea, a ginzenges ginkgo tea, ginzenges zöld tea, echinacea tea, valamint az aloe vera tea fogyasztása javallt a kedélyállapot, illetve az idegrendszer működésének stabilizálására.

Dr. Chen Zhen
az orvostud. kandidátusa,
a DOTE professzora, TCM oktató

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!