Keresés
Close this search box.

Téli táplálkozási tanácsok

//

Immunrendszerünkre télen lényegesen nagyobb feladat hárul. Sokat elfelejtik azonban, hogy nem elegendő a fokozott vitamin utánpótlás, érdemes nagyobb gondot fordítanunk emésztőrendszerünk jó működésére is, hiszen ezzel nemcsak a téli betegségeket védhetjük ki, de a közérzetünkön is sokat javíthatunk.

A téli hónapokban jóval kevesebb friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, ráadásul a hideg miatt nehezebb, zsírosabb ételeket kívánunk, emellett még gyakrabban nassolunk is. Ezzel nagyon leterhelhetjük emésztőrendszerünket, így az egyre kevésbé képes megfelelően ellátni funkcióját. Testi szinten ez fokozott fáradtság, levertség formájában jelentkezik, melyhez a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességének csökkenése is társul.

Az emésztőrendszer működését a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, és a télen elrágcsált olajos magvak – tökmag, napraforgómag, dió- és mogyorófélék – egyaránt segítik.

Tekintettel arra, hogy immunrendszerünk nagy része a belekben található, bélflóránk egyensúlyának fenntartása érdekében minden nap fogyasszunk probiotikus tejtermékeket, például joghurtot. Egy tejtermék akkor nevezhető probiotikusnak, ha legalább 106/g koncentrációban tartalmaz élő probiotikus kultúrát a termék fogyaszthatósági ideje alatt. A probiotikumokat túlnyomórészt képező tejsavbaktérium törzsek tagjai jelentős számban túlélik az emésztőrendszeren való áthaladást. Aktivitásuk révén segítik az egészséges bélflóra egyensúlyának megőrzését, helyreállítását, ezzel javítják a természetes védekező-képességet. Rövidíthetik a hosszú tranzitidőt, vagyis a béltartalom bélcsatornán való áthaladási idejét, ezáltal segíthetik a székrekedés megszűntetését, ugyanakkor enyhíthetik az esetleges hasmenés kellemetlen tüneteit, és a haspuffadást is. Hosszabb utazás, gyomorrontás, antibiotikus kezelés után feltétlenül ajánlott a joghurt-kúra, méghozzá napi rendszerességgel, mivel hatásukat inkább hosszú távú alkalmazás esetén fejtik ki. Ügyeljünk arra, hogy olyan probiotikus tejtermékeket válasszunk, melyek probiotikum tartalma és kedvező hatása tudományosan igazolt.

Melegítő hatást nem csak a nehéz, zsíros ételektől várhatunk, hanem közismerten melegítő hatású gabonáinktól: hajdina, köles és zab. Belőlük gyorsan és könnyen készíthetünk fűszerekkel és zöldségekkel ízesített kásákat, melyek segítenek, hogy jobban bírjuk a hideget, ráadásul emésztőrendszerünket sem terhelik le.

Nemcsak enni, mozogni is!

Télen a hideg miatt sokan visszarettennek attól, hogy kimerészkedjenek a szabadba, pedig a friss levegőn végzett mozgás jótékony hatással van a szervezetre – nem csak a testre, de a lélekre is. Hetente legalább egyszer öltözzünk fel melegen, és induljunk sétára valamelyik közeli erdőbe, hegyre, vagy vízpartra. Kiválóan átmozgatnak és feltöltenek a téli sportok, a síelés, korcsolyázás, szánkózás, sőt még egy kiadós hógolyózás is, bár ehhez némi hó is szükségeltetik…

Filmcsapdák

Hideg téli estéken közkedvelt program a tv-nézés. Ilyenkor a fotelben ülve a film feledteti velünk, hogy mennyit nassolunk közben. A téli „bevackolódós” estékre válasszunk természetes, egészséges finomságokat! Édesség helyett rágcsáljunk olajos magvakat, mogyorót, diót, pisztáciát, sült gesztenyét, vagy aszalt gyümölcsöket.

Sörözés helyett, facsarjunk friss gyümölcslevet, vagy kortyoljunk a filmhez gyógyteákat. Kellemes, emésztést segítő, nyugtató teát varázsolhatunk borsmenta, citromfű, kamilla, vagy rooibos tea felhasználásával.

Fenti egyszerű tanácsok betartásával nemcsak a telet élvezhetjük teljesebben, de tavaszra sem leszünk elhasználtak, kimerültek!

Bruckner Regina
dietetikus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!