Keresés
Close this search box.

Tudatos fogyás

//

Felmérésünk szerint az elhízottak mindössze 12,8%-a fordul orvoshoz, dietetikushoz tanácsért, a többiek ismerősöktől, vagy a „tele-bulvárból” tájékozódnak. Így nem csoda, hogy a fogyókúrával kapcsolatban számtalan tévhit, minden tudományos alapot nélkülöző módszer, és diéta kering a köztudatban, a lakosság pedig megállíthatatlanul hízik Az elhízás hatalmas témakör, új könyvünkben csak a kezelésével foglalkozunk, bemutatva számos eredményes módszert, programot, diétás receptet - az elengedhetetlenül szükséges életmódváltás legfőbb elemeivel együtt.

A testsúlycsökkentés nélkülözhetetlen része a megfelelő diéta, de hasonlóan fontos az energia-leadás, azaz a fizikai aktivitás, testmozgás. Súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelés vagy műtéti megoldás is szükséges lehet, ám mindez semmit sem ér célzott, átfogó, élethosszig betartandó életmódbeli változtatások nélkül.

Meg kell tanulnunk „visszafogottan” élelmet vásárolni. Soha ne menjünk éhgyomorra a boltba! Csak a legszükségesebb élelmet tartsuk otthon, kerüljük el a raktározást, spájzolást!

Meg kell tanulnunk a tányéron hagyni az ételt, még jobb, ha nem is veszünk annyit, amennyit a szemünk kívánna. Először azt fogyasszuk el, amit a legjobban szeretünk. Nem illik pazarolni, de választanunk kell: az ételfelesleg a szemétbe, vagy a hasunkra, csípőnkre kerüljön-e. (Sok anyuka azért hízik el, mert rendszeresen megeszi a gyereke által a tányéron hagyott ételt.)

Az emberek 1/3-a egyébként is pesszimista, az elhízottak között ez még gyakoribb. Tanuljunk meg a legközelebbi várható apró örömre koncentrálni, rossz gondolatainkat elterelni, megállítani. Aggodalmaskodva többet nassolnánk, mert amíg eszünk, jobban érezzük magunkat. Ha nem bírunk ellenállni a nassolási kényszernek, kapjuk fel a futócipőt és menjünk el egy negyedórára futni vagy gyalogolni. Ha veszekedések, problémák miatt belső feszültségünk növekszik, a stressz levezetésére a nassolásnál sokkal jobb módszer a futás, a fizikai tréning.

Motiváció nélkül nehéz lefogyni. Mivel komoly, hosszú távú döntést hozunk, határozzuk meg, hogy miért tesszük ezt! A túlsúlyosak 60%-a esztétikai okot jelöl meg. A Szent Imre Kórház Lipid Részlegének Testsúlycsökkentő programjában 1983 óta részt vett 18 000 elhízott 3 része nő volt, pedig az elhízás nem gyakoribb nők között, mint férfiakban. A nők bevallottan megszépülni vágynak, de a fogyás egészségre gyakorolt jótékony hatása sem elhanyagolható, amit egy skót tudományos felmérés adataival szemléltetünk:

10 kg-os fogyás átlagosan 10-20Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást, 10%-kal a koleszterin szintet, 30%-kal a triglicerid szintet, 30-50%-kal a vércukorszintet, 8%-kal emelheti a védő HDL-koleszterin szintet, 20%-kal csökkenti a főként szív-érrendszeri halálozást, és 40%-kal csökkenti a rákos megbetegedések előfordulását.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!