Keresés
Close this search box.

A böjt, mint gyógymód

//

A böjtöt manapság sokan csak szépítő, karcsúsító célzattal alkalmazzák, pedig a táplálékfelvételről való önkéntes részleges vagy teljes lemondás az emberiség legősibb gyógymódja. Elődeink a böjtölést egyrészt aktív megelőzésnek, másrészt a kialakult betegségek egyik fontos gyógymódjának tekintették. E hagyományokat követve alakultak ki a böjt mai, modern életformához igazított változatai. A böjtöt ne tévesszük össze semmilyen divatos diéta-irányzattal, és ne éljük meg nélkülözésként! Aki jól böjtöl, nem éhezik.

Böjt idején a szervezet átáll a „belülről történő táplálkozásra”. Nem veszünk magunkhoz szilárd ételt, mégis egészségesnek, teljesítő-képesnek és elégedettnek érezzük magunkat. Energiánkat ilyenkor nem a felvett élelmiszerekből, hanem elraktározott belső táplálékraktárunkból nyerjük.

Böjtölni könnyebb, mint diétázni, mert a különféle diéták esetén a test nem kapcsol át belső táplálkozásra, ezért éhezünk. A külső táplálékbevitel teljes felfüggesztésekor tehát a szervezet belső energiaforrásaiból tartja fenn magát. A böjt amúgy a leggyorsabb és legegészségesebb fogyókúra, melynek hatása ráadásul hosszú távú, mivel segít áttérni egészségesebb élet- és táplálkozási módra.

A mai ember krónikus emésztőszervi problémája az elsőszámú civilizációs betegség. Az élelmiszer-túlkínálat ellenére táplálkozásunk hiányos és egészségtelen. A rostanyagok és a folyadék hiánya sok embernél emésztési problémákat okoz. Emellett túl gyorsan eszünk, túl sokat, és túl későn, mindez az állandó mozgáshiánnyal párosulva megzavarja az emésztési ritmust, és károsítja a bélflórát, pedig a jó bélműködés lenne a legtökéletesebb belső kozmetika.

A böjtkúra első lépése mindig az alapos béltisztítás, melynek célja a lerakódások eltávolítása, a belek öntisztító képességének helyreállítása. A béltisztítás biztosítja a „böjt-táplálkozási program” elindulását, a test ezt követően átáll felvételről kiválasztásra, elindul a belső táplálkozás, megszűnik az éhség, és az ember elkezd „önmagából” élni.

A léböjt 5 alapszabálya:

Használjuk ki a böjtkúrát lelki regenerálódásra, a belső bizalom és az optimista gondolkodás gyógyító erejének erősítésére! Hatékony segítség ehhez a relaxáció és a meditáció. Gondoljuk végig, milyen reformokra van szükség életmódunkban, lelki beállítódásunkban! Készítsünk konkrét terveket és kezdjük előkészíteni ezek megvalósítását!

www.orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!