Keresés
Close this search box.

A megfázás és influenza megelőzése a hagyományos kínai orvoslás módszereivel

//

Lassan itt a tavasz, s alig sikerül kilábalnunk az influenzajárványból. A hagyományos kínai orvoslás a megfázás és az influenza elleni védekezésben a leghatékonyabb és legegészségesebb módszert: a természetes gyógynövényeket ajánlja. Az immunrendszer megerősítését segítő táplálkozás mellett fontosnak tekinti a helyes életkörülmények biztosítását, így a nem túlfűtött, de páradús lakókörnyezetet, s annak rendszeres fertőtlenítését.

A téli időszakban, amikor alacsony a hőmérséklet és kevés a napfény, szervezetünk nehezebben birkózik meg a baktériumok és a vírusok támadásaival, különösen így van ez a járványszerűen terjedő influenza esetében.

A hagyományos kínai orvoslás (TCM) szerint a túlfűtött lakás gyengíti az immunrendszert, a lakótér ideális hőmérséklete 18–20°C fok, 70%-os páratartalom mellett. A belső páratartalom növelése elérhető párologtatók, inhalálók segítségével, melyekbe különböző illóolajokat – például citromolajat, fahéjolajat, aloe teát – is cseppenthetünk. Megfelelő páratartalom mellett a kórokozók fertőzőképessége csökken, ezért a száraz levegő mindenképpen kerülendő.

Emellett fontos a lakás megfelelő fertőtlenítése is. Kínában ezt hagyományos módon étkezési ecettel végzik. A felforrósított lábosba ecetet töltünk, és 5-10 percig hagyjuk, hogy párologjon. Erre az időre becsukjuk az ajtókat, ablakokat. Ugyanezt a módszert alkalmazhatjuk párologtató segítségével: hagyjuk, hogy a készülékben felforrjon az ecet, és a pára betöltse a helyiséget. Minden szobához 50ml étkezési ecetet használjunk, amit súlyos járványos időszakban 100ml-re is emelhetünk. Ismételjük ezt a folyamatot egymást követő 5 napon keresztül.

A TCM az influenza időszakában reggelente, ébredés után éhgyomorra 2-3 dl langyos mézes víz fogyasztását javasolja, ez segíti a belek normális működését, a jól funkcionáló emésztőrendszer pedig elengedhetetlen az influenza elleni hatékony védekezésben. Az izzadás is segít a gyógyulásban, ezért már a megfázás első jeleinek jelentkezésekor kezdjünk meleg, forró italokat, például mézes gyömbér teát vagy echinacea teát fogyasztani. A zöld tea is jó, a benne található catechin gátolja az influenzát okozó korokozók szervezetbe jutását, de napi 3 csésze banlangen tea, illetve a különböző szűz tea készítmények is nagy segítséget jelenthetnek megfázás esetén.

A megbetegedés kockázata azonban jelentősen csökkenthető elegendő mennyiségű C-vitamin bevitelével (normál életmódot folytató ember esetén napi 500–1000 mg), valamint ginzeng és egyéb immunerősítő gyógynövények, mint például echinacea, kínai hernyógomba (Cordyceps Sinensis), pecsétviaszgomba (Ganoderma Lucidum) és fokhagyma rendszeres fogyasztásával. Az ellenálló képesség tovább növelhető grapefruit cseppekkel és piros színű zöldségekkel, gyümölcsökkel. Együnk tehát sok erős paprikát, sütőtököt, paradicsomot és lila hagymát!

Járványidőszakban kiemelten fontos az emésztőrendszer megfelelő működése, ezért a nyers és hideg, valamint zsíros és olajban sült ételek kerülendők. Érdemes helyettük több meleg, illetve folyékony ételt, például leveseket fogyasztani.

Kerüljük a tömeget! Gyermekek, idősek és legyengült fizikai állapotban lévők lehetőleg ne menjenek nagy társaságba, kerüljék a zsúfolt, levegőtlen, fülledt helyiségeket.

Külső ruházatunkat tartsuk távol hálószobánktól! Miután hazaérkeztünk, szappannal, meleg vízzel alaposan mossunk kezet, öblögessünk sós vízzel, s öltözzünk át.

Végezzünk rendszeresen valamilyen testmozgást, ami lehet akár úszás, labdajáték, séta, hegymászás vagy futás a szabadban. Ezzel növeljük a test hideggel szembeni tűrőképességét, és immunrendszerünk is erősödik.

A téli egészségmegőrzés egyik legfontosabb eleme a megfelelő mennyiségű alvás. Alvás előtt áztassuk lábunkat meleg vízbe, és igyunk meleg tejet, ezzel javíthatjuk a pihenés minőségét. Ne feküdjünk le túl későn, vagy teli gyomorral. Chicago-i egyetemi kutatók kísérletekkel bizonyították, hogy akik naponta csupán 4 órát alszanak, azok szervezetének ellenálló képessége és antitest mennyisége a fele, mint azoknak, akik 7,5–8,5 órát alszanak.

Dr. Chen Zen
az orvostud. kandidátusa,
a DOTE professzora, TCM oktató

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!