Keresés
Close this search box.

Anti-aging szépségprogram

//

A bőr természetes öregedési folyamatának első jelei 40 éves kor körül jelentkeznek. Ez a folyamat valójában már sokkal korábban, a 25. életévtől kezdetét veszi, érdemes tehát idejében hadat üzennünk a ráncoknak, olyan korán, amikor még nem is gondolunk rájuk.

Nem lehet elég korán kezdeni!

Anti-aging szépségprogram

Az évek előre haladtával, lassul a sejtek megújulásának folyamata, az izzadság- és faggyúmirigyek sem működnek már olyan intenzíven, az irha kötőszövete egyre inkább leépül, mind kevesebb nedvességet tárol, így még azok is bőrszárazságot észlelnek, akiknek fiatalon zsíros volt a bőrük.

A túlzásba vitt zuhanyozás, fürdés minden egyes alkalommal leáztatja a bőr saját nedvességét és zsírjait, a szappanozás kilúgozza a bőrt, ezért fürdés után olajozzuk be a testet mandula vagy avokádó olajjal, melyhez pár csepp búzacsíra- és rózsaolajat keverünk.

A túl sok napozás ugyancsak szárító hatású. A károsító környezeti hatásokat ellensúlyozzuk napi 2-3 liter folyadék (tiszta víz, gyógynövénytea, gyümölcs-zöldséglé) fogyasztásával.

A rendszeres szoláriumozástól ugyan barna lesz a bőr, de veszít a rugalmasságából, ezért évente maximum 50 alkalmat engedjünk meg magunknak.

A bőrradírozás serkenti ugyan a vérkeringést, ám kiszáríthatja a bőrt. Az elhalt bőrpikkelyek eltávolítására hetente egyszer alkalmazzon inkább sós tisztítást. A só egy biokémiai reakciónak, az ozmózisnak köszönhetően nedvességgel látja el a bőr külső rétegeit. Tengeri sós fürdéskor, ledörzsöléskor, a bőr külső felszínén nagyobb a só koncentrációja, mint a szintén sót tartalmazó belső szövetekben. A szervezet ezt megpróbálja kiegyenlíteni, így szövetfolyadék áramlik ki, amíg helyre nem áll az egyensúly. A só tehát külső alkalmazás mellett igazi nedvességbomba a bőrnek. A tengeri só tele van ásványi anyagokkal (magnéziummal, káliummal és kalciummal), melyek még inkább aktivizálják a bőr anyagcseréjét. Száraz bőr esetén só és olaj kombinációjával érhetünk el jobb eredményt. Keverjünk pasztává két csésze tenderi sót kevés vízzel és egy csésze mandulaolajjal. Kenjük a bőrre, gondosan masszírozzuk bele, később pedig zuhanyozzuk le meleg vízzel.

A bőr kiszáradásának további oka lehet az A-vitamin hiánya. Elő-vitaminja, a béta-karotin megtalálható például a sárga- és őszibarackban, sárgadinnyében, sárgarépában, spenótban és az édesburgonyában. A főtt zöldségek több béta-karotint juttatnak a szervezetbe, mint a nyers. Az A-vitamin zsírban oldódik, ezért elkészítéskor adagoljunk az ételhez egy kevés növényi olajat. Háromhetes ligetszépe olaj kúra (napi 2 gramm kapszula formájában) többnyire elég ahhoz, hogy bársonyosabbá varázsolja a száraz bőrt.

A hosszú tél folyamán lerakódott salakanyagok lassítják az anyagcserét. A sápadt, fáradt bőr tükrözi a szervezet belső állapotát. A téli vastag öltözettel mentesítjük bőrünket védőrétegként betöltött feladatától, nem éri sem levegő, sem fény, így nem csoda, hogy az öregedési folyamat felgyorsul. A fakó, sápadt testszín gyakran rossz vérellátásra utal.

A reggeli zuhanyozás előtt dörzsöljük át testünket egy durvább kesztyűvel vagy testmasszírozó kefével. Ez élénkíti a vérkeringést, javítja a szövetek tápanyagokkal való ellátását, ugyanakkor kíméletesen eltávolítja az elhalt bőrpikkelyeket és megnyitja a pórusokat az ezt követő ápoláshoz, tisztításhoz, krémezéshez. Még jobb hatást érhetünk el szaunázás és gőzfürdő kombinálásával, ahol a meleg és a nedvesség ugyancsak élénkíti az anyagcserét, elősegítve ezzel a salakanyagok távozását.

Egy különleges bőrradírral még selymesebbé tehetjük bőrünket: Daráljunk finomra fél csésze barna rizst (esetleg rizs- vagy zabkorpát), és fél csésze azukibabot. Töltsük a port egy mosdókesztyűbe, majd nedvesítsük meg, hogy tejszerű folyadék szivárogjon belőle. Dörzsöljük végig vele a testet, majd zuhanyozzunk le.

Bőrünk ellen elkövetett súlyos vétkek között tartjuk számon a dohányzást, amely szűkíti a pórusokat; a gyorséttermi ételeket és konzerveket, melyek értékes tápanyagokban szegények és terhelik az anyagcserét; a stresszt, amely korai ráncképződéshez vezet; valamint a radikális, gyors fogyókúrákat, melyek fontos bio-anyagoktól (például A- és B-vitaminok, vas, cink) fosztják meg a szervezetet, így elkerülhetetlen következmény lesz az ernyedt, petyhüdt bőr.

Ne feledjük, minél intenzívebben látja el a bőr természetes védő feladatát, annál egészségesebb lesz. Vérkeringését segíti a váltott hideg-meleg hatás, a kötőszövetek edzése masszázzsal, könnyű, kitartást igénylő tréninggel, amely nemcsak az izmokat, hanem a bőrt is feszessé teszi.

Végezetül ejtsünk néhány szót ráncaink megítéléséről. Öröklött adottságaink csak 50%-ban határozzák meg, hogy bőrünk milyen gyorsan veszít feszességéből. Ugyanilyen mértékben rajtunk is múlik, hogy fiatalnak vagy öregnek látszunk. Ne feledjük: az egyes ráncok semmiképp sem csökkentik egy ember vonzerejét. Épp ellenkezőleg: egyre kifejezőbbé és érdekesebbé teszik az arcot, és elárulnak valamit a mögötte rejlő személyiségről. Ha „karbantartó programunk” nem fejeződik be a test síkján, hanem magába foglalja a lelki közérzetet is, és megtanuljuk elfogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, átfogó értelemben, talán minden évvel szebbek leszünk.

A jóga jó lehetőséget kínál arra, hogy összhangot teremtsünk test és lélek között. Kifejezetten ráncosodás elleni tornagyakorlatként ajánljuk többek között a gyertyát és a fejenállást.

www.korkontroll.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!