Keresés
Close this search box.

Hasnyálmirigyrák

//

A hasnyálmirigyrák a rákbetegségeknek mintegy 2%-át teszi ki, azonban az ebből a betegségből bekövetkező elhalálozás a negyedik leggyakoribb a rákbetegségek között. A betegség 90%-ban az 50 év felettieknél alakul ki. Az 5 éves túlélési idő kevesebb, mint 5%. Emiatt rendkívül fontos azoknak a rizikófaktoroknak a tudatosítása, melyek befolyásolhatják a betegség kialakulását.

Hasnyálmirigyrák

A megelőzés és az
immunrendszer-erősítés jelentősége

A dohányzás az összes hasnyálmirigy daganat kialakulásának kb. 25%-áért tehető felelőssé. A túlsúly és a gyakran ezzel együtt járó magas inzulinszint is növelheti a betegség kialakulásának valószínűségét. Ezzel függ össze, hogy a cukorral édesített üdítőitalokat károsnak tekinthetjük. A vörös és feldogozott húsok fogyasztása elősegítheti, a szárnyas húsok fogyasztása viszont gátolhatja a betegség kialakulását. A terhesség alatti cukorbetegség akár évtizedek múlva is előrevetítheti kialakulását, ugyanis ebben az esetben a szervezet inzulin érzékenysége és alkalmazkodó képessége gyakran nem megfelelő.

A hasnyálmirigy daganat korai stádiumában általában operálható. A legnagyobb problémát éppen az jelenti, hogy a betegség első tünetei többnayire akkor jelentkeznek, amikor már nincs lehetőség az eredményes műtét végrehajtására. A betegségek több mint felét csak akkor diagnosztizálják, amikor már távoli áttétek képződtek. Ugyanakkor egy amerikai felmérés szerint, az összes – elvileg operálható – korai stádiumú hasnyálmirigy daganatos betegnek kb. 38%-a nem kerül műtésre. Ezt a körülményt a kutatók egyrészt a betegség gyógyíthatatlanságába vetett hittel magyarázzák, másrészt azzal, hogy az idősebbeknél, az alacsonyabb jövedelműeknél, illetve az alacsonyabb iskolai végzettségűek esetében nem megfelelő gondossággal járnak el. A műtétek sikeressége tapasztaltabb sebészeknél jóval nagyobb arányú, a felmérések szerint.

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy az aktivált immunrendszer megvédhet a betegség kialakulásától, illetve elősegítheti annak leküzdését. Az immunrendszer számos rákellenes sejtje a közismert flavonoidok és búzafű mellett gyógygomba kivonatokkal is aktiválható. Az immunerősítés mellett gyógygomba kivonatokkal az inzulin érzékenység is javítható, ezért a jövőben kiemelkedő jelentőségük lehet a hasnyálmirigyet érintő daganatos betegségek kiegészítő terápiájában is. Figyelemre méltó, hogy élő szervezetben is kimutatták az apigenin nevű flavonoid hasnyálmirigyrák ellenes hatását, ami erősítheti a kemoterápia eredményességét.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!