Keresés
Close this search box.

Közeleg a tavaszi pollenszezon!

//

Közeleg a tavasz! Alig várjuk, hogy magunkba szívhassuk a zöldellő természet illatát. A napfényben fürdő hegyoldalak, virágzó rétek képe azonban, napjainkban minden ötödik honfitársunk számára, csupán rémálmaik díszlete lehet. Egyre növekszik ugyanis azok tábora, akik már a füvek és virágok gondolatára is tüsszögési rohamot kapnak, fújják az orrukat, és sűrűn könnyeznek.

Közeleg a tavaszi pollenszezon!

XXI. századi allergiakezelés: immunterápia

Az allergiás betegek számára e jelek az idei pollenszezon kezdetét jelentik, ami a növények virágzásának megfelelően, a kora márciusi napoktól egészen október végéig eltarthat. A belélegzett allergének hatására – az orr és az orrmelléküregek nyálkahártyájának gyulladása következtében – tapasztalhatjuk a tüsszögéssel, orrfolyással, orrdugulással, szemviszketéssel járó kellemetlen tüneteket. Az allergén a legtöbb esetben pollen, állatszőr, penészgomba, vagy poratka.

A szénanátha, vagy más néven rhinitis allergica, ma már népbetegség, ami a lakosság több, mint 20%-át érinti. Összességében a népesség egyharmada szenved valamilyen allergiás betegségben.

A nemzetközi gyakorlatban már széles körben alkalmazzák az immunterápiát, mint az allergiakezelés XXI. századi gyógymódját. Magyarországon ez a kezelési forma jelenleg még méltatlanul háttérbe szorul, pedig mindannyiunk érdeke, hogy minél több beteg igénybe vehesse. Jelenleg az Egészségbiztosító a kezelés igen szűk körű alkalmazását támogatja, bízunk abban, hogy az Európai Uniós gyakorlatnak megfelelően, a jövőben változni fog a támogatás is.

Az allergia kezelésében az immunterápia azért jelentős, mert jelen ismereteink szerint, csupán ez képes a tüneteken kívül az allergia okára is hatni. Alkalmazásával nem csak az orrfolyás, tüsszögés szüntethető meg. Az immunterápia célja, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz. Napjainkban ez az egyetlen módszer, mely által megelőzhetők az allergiás szövődmények:

Az immunterápia a leggyakoribb allergén, a parlagfű okozta allergiás panaszok kezelésére is alkalmazható, de sikerrel használják fekete üröm, fűfélék, gyomok, gabonafélék pollenje, háziporatka, rovarméreg (méh, darázs), fák és cserjék pollenje, állati szőrök által kiváltott allergiás tünetek kezelésére is.

Az eljárás lényege, hogy a beteg azt az anyagot kapja először egészen kis mennyiségben, majd folyamatosan emelve az adagot, amelyre allergiás. A kezelés ideje alatt a szervezet hozzászokik a korábban tüneteket előidéző anyaghoz, s megtanulja azt panaszok nélkül elviselni. A kezeléssel már a következő nyárra jelentős javulást érhetünk el. A teljes kúra időtartama 3 év. Két éve fennálló allergiás betegség, illetve 5 éves életkor felett alkalmazható. A nyírfa allergiások kezelése például, ősszel kezdődik, a parlagfű allergia terápiája a téli hónapokban indul.

Külföldi szakirodalmi adatok alapján az immunterápia hatékonyan csökkenti az allergiás keresztreakciók tüneteit is, akár a kezelés első évétől kezdődően. Sikeres terápia esetén a nyírfa pollen allergiás betegnek nem kell tartania az alma, cseresznye, őszibarack fogyasztásától. A parlagfű allergiásoknak sem kell többé kerülni a görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot, vagy banánt.

Az allergia kialakulásának megelőzésében, továbbá a tünetek csökkentésében kiemelt helyet foglal el az allergének elkerülése. Ebben kívánunk közreműködni az Allergia-regiszterrel, melyben összegyűjtünk mindent, ami egy allergiás számára segítséget jelenthet: páramentesítést, penészedés elleni festékeket, légtisztítókat, klímákat, párásítókat, páramentesítőket, központi porszívókat, poratka mentesítőket, melyeket a Budai Allergiaközpont munkatársai (orvosok, aerobiológusok, dietetikusok) leellenőriztek, és az allergén-mentességüket megállapították. Ezek auditálása évente felülvizsgálatra kerül. A honlapunkon (www.allergiakozpont.hu) megtalálható auditált tagokért és termékekért a Budai Allergiaközpont szakmai felelősséget vállal.

Immunterápiás kezeléseinkről ugyancsak részletesen olvashat honlapunkon.

Dr. Balogh Katalin
allergológus szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!