Keresés
Close this search box.

MANUKA

//

A Manuka az őslakos maorik nyelvén az új-zélandi teafa neve. Ez az örökzöld fa Új-Zélandon és dél-kelet Ausztráliában őshonos. Majd minden részét természetes gyógyszerként használják: a kakariki papagájok a leveleivel és kérgével tisztítják meg tollazatukat a parazitáktól. Leveléből kellemes tea készíthető: Cook kapitány matrózait is ezzel gyógyították.

A manuka méz különösen erős baktériumölő hatású. Már 5%-os töménységben is elpusztítja a legellenállóbb, az antibiotikumokra rezisztens baktériumokat is.

A manuka méz hatóanyagai tulajdonképpen a baktériumok génállományára hatnak. Emiatt nem képesek a baktériumok a manuka fa méze ellen hatásosan védekezni, és nem is válhatnak rezisztenssé, ellenállóvá vele szemben. Az aktív manuka méz az első olyan méz, amelyet az orvostudomány hivatalosan is elismer a sebgyógyításban.

Fehér vagy rózsaszínű virágjainak nektárjából készítik a Waikato méhek a sötét színű, jellegzetes aromájú, különleges gyógyhatású manuka mézet.

A mézre jellemző hidrogén-peroxid mellett, a manuka méz mérhető mennyiségben étkezési metilglioxált (MGO) is tartalmaz. A természetes MGO jelenléte alkalmazási lehetőséget jelenthet a daganatos betegségek megelőzésére és kiegészítő kezelésére. A vizsgálatok eredményeire azonban még jó néhány évet várni kell, mivel valamennyi hatóanyaga ma még teljességében nem ismert. Különleges gyógyhatása arra utal, hogy a még nem azonosított összetevők teljesen egyedülálló tulajdonságúak. Ezt a még ismeretlen anyagot Dr. Molan egyedülálló manuka tényezőnek (UMF) nevezte. A termelők által készített mézen megtalálható az UMF garanciajelzés.

Dr. Asbóth Mária
a kémiai tudományok doktora

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!