Keresés
Close this search box.

„Rákfogó” otthon

//

A rákbetegségek 90%-a külső környezeti hatások miatt alakul ki, ehhez természetesen hozzájárul még az egyedi genetikai háttér is, ami hajlamosító tényező. A környezeti rákkeltők lehetnek fizikai, kémiai és biológiai eredetűek, melyek egy része otthonunkban is megtalálható. Napjaink rákgyógyításának középpontjában a beteg áll, ám a daganatot „kiprovokáló”, a beteget körülvevő környezettel, az őt érő mindennapos, káros hatásokkal már senki sem törődik. A kórházban megkapja a kezelést, majd hazatér ugyanabba a környezetbe, amely betegsége kialakulásához bizonyos mértékben nagy valószínűséggel hozzájárult.

Megállapítható, hogy a rákos megbetegedések gyakoriságának növekedése jelenlegi életformánk következménye. Egyrészt az egyéni életmód (táplálkozás, dohányzás, alkoholfogyasztás), másrészt a technikai civilizáció által ránk zúdított környezeti hatások okolhatók a daganatos betegségek terjedéséért. Ezek közül fizikai rákkeltők a különböző sugárzások: radioaktív, elektromágneses, UV sugárzás, stb. Kémiai hátterű karcinogének a különböző vegyi anyagok, melyekből hozzávetőlegesen százezerféle vesz körül minket a mindennapokban, ám közülük mindössze 4000-ről mondható el, hogy egészségügyi szempontból megfelelőek. Biológiai eredetű rákkeltők lehetnek a vírusok, illetve a gombák toxinjai.

Mivel jelenlegi tudásunk szerint nem vagyunk képesek konkrétan beazonosítani egy adott daganat kialakulásáért felelős tényezőket, ezért a legcélravezetőbb, ha megpróbáljuk minimalizálni a potenciális veszélyforrások mennyiségét, azok összegzett hatását. Ezáltal a szervezet gyógyulási folyamata elől igyekszünk elhárítani az akadályokat, tehermentesítjük a szervezetet, hogy a gyógyulás gyorsabbá, könnyebbé váljon.

Nehezen kezelhető probléma a radioaktivitás, amely radioaktív vegyületek bomlása útján, génmutációt okozó sugárzással károsít. E szempontból az építőanyagok, téglák, szigetelő anyagok, szaniter áruk (kerámiamosdók, wc-k, csempék, járólapok), valamint mázas kerámia tálak, edények gondos kiválasztására, származásának ellenőrzésére helyezzünk hangsúlyt.

Az elektromágnesesség rákkeltő hatását csak valószínűsíteni tudjuk, ezért rákbetegeknek javasoljuk a mikrohullámú sütő mellőzését, s a mobiltelefont is csak headsettel használják, a készüléket testüktől mindenkor minimum 40-50 cm-re elhelyezve. Fontos hangsúlyoznunk, hogy rákbetegeknek nem csak a bizonyítottan, hanem a „vélelmezhetően” karcinogén hatásokat is kerülniük érdemes.

Figyelemmel kell lenniük a lakásban található textíliák és berendezési tárgyak megválasztására, mivel ezek is tartalmazhatnak például formaldehidet, nehézfém (nikkel, króm), vagy szénhidrogén (pl. benzol) származékokat.

Annak érdekében, hogy a rákbetegek otthonában minimálisra csökkentsük a karcinogén hatásokat, a legújabb tudományos eredmények felhasználásával hoztuk létre Magyarország első Rákfogó Bemutatólakását, egy tudásközpontot, ahol az érdeklődők megismerhetik az otthoni rákvédelem alapjait.

Dr. Vásárhelyi Csaba
gyógyszerész
RÁKFOGÓ Bemutatólakás címe:
1095 Bp., Boráros tér 6. II./2.
Info: www.rakfogo.hu
Időpontkérés telefonon:
06-70/220-8519

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!