Keresés
Close this search box.

Tavaszi fáradtság helyett: energia és védelem!

//

A szervezet minden egyes sejtjének szüksége van energiára, amely a tápanyagok, azaz fehérjék, zsírok és elsősorban szénhidrátok elégetése során keletkezik. E folyamatok mintegy „melléktermékeként” rendkívül erőteljes oxidáló hatású kémiai anyagok – szabad-gyökök – is keletkeznek, melyek károsíthatják a sejteket. A szervezeten belül a szabad-gyökök képződését fokozza – többek között – a dohányzás, a radioaktív sugárzás, a légszennyezés, egyes gyógyszerek, a kimerítő sportolás, valamint a gyulladásos folyamatok.

Az Ubiquinon, vagy ismertebb nevén a koenzim Q10 a szervezet védekező erejének egyik bástyája. A Q10 redukált formában kitűnő antioxidáns. A szervezetben lévő koenzim képes befogni az anyagcsere folyamatok során bőségesen keletkező – túlzott felhalmozódás esetén káros – szabad-gyököket, és más, gyökfogó tulajdonságú vitaminokhoz, enzimekhez hasonlóan, hatástalanítja azokat.

Az Ubiquinon a mitokondriumokban lejátszódó energia-anyagcsere folyamatokban és az ATP-képződéshez is nélkülözhetetlen. Valójában nem vitamin, hiszen szervezetünk önmaga is előállítja, ezen felül több-kevesebb mennyiségben táplálékaink is tartalmazzák. A szervezetben a koenzim Q10 termelése az életkor előrehaladtával, vagy bizonyos aminosavakban szegény táplálkozás (túlzott diéta) esetén jelentősen lecsökken, ami egyben energiatermelésünk és szervezetünk védekező erejének csökkenésében is érezteti hatását.

A statin-terápia mellékhatásaként sok esetben laboratóriumi eltérésekkel nem kísért izomfájdalmak és fáradékonyság is előfordul. Egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a koenzim Q10 adásával e tünetek mérsékelhetők. Ennek magyarázata az, hogy a statinok a koleszterinképzés gátlása mellett a szervezet Q10 termelését is csökkentik.

Viszonylag új az a felismerés, hogy egyes mikro-tápanyagok – közöttük a Q10 is – igen fontos szerepet játszanak a periodontális-plakk baktériumflórájának szabályozásában. A jótékony hatású baktériumok növekedéséhez ugyanis koenzim Q10-re van szükség.

Ez vezetett arra a felismerésre, hogy a krónikus fogínyvérzés felszámolásában a lokális fogorvosi kezelés mellett a Q10 adagolásának is szerepe van. Jelenleg a koenzim Q10 pótlására számos étrend-kiegészítő készítmény áll rendelkezésre. Ezek közül azokat ajánlatos előnyben részesíteni, melyeknek a szervezetben való hasznosulása magas.

Dr. Sándor Edit
orvos-tanácsadó

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!