Keresés
Close this search box.

A gyulladásgátló APIGENIN

//

Magyarországon jelentős hagyománya van a gyümölcs- és zöldség-flavonoid, illetve a búzacsíra kivonatok alkalmazásának a rák és a szív-érrendszeri betegségek kiegészítő gyógymódjaként. Eddig azonban még nem sikerült egyértelműen kimutatni, hogy pontosan milyen flavonoidokat érdemes fogyasztani rákmegelőzés céljából, hiszen kontrollált klinikai kísérletek nem, vagy csak igen korlátozott számban álltak rendelkezésre.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy nemrég állat és laboratóriumi kísérletben sikerült azonosítani a búzacsíra legjelentősebb rákellenes flavonoid hatóanyagát, az apigenint. Beszámoltunk arról is, hogy – a kutatási eredmények alapján – érdemes ún. 2. generációs flavonoid és búzacsírafű kivonatokat fogyasztani, mivel ezek a kivonatok garantálják a nagy mennyiségű és megbízható minőségű természetes apigenin jelenlétét a flavonoid keverékekben.

A klinikai kísérlet arra mutat rá, hogy az apigenin megakadályozhatja a különböző ráktípusok operáció utáni kiújulását. A több évig tartó kísérletet bélrákkal, illetve bélpolipokkal operált rákbetegeken végezték. A klinikai kísérlet legfontosabb eredménye az volt, hogy a standardizált apigenint tartalmazó falvonoid keveréket szedő emberek jelentős része (93%) nem esett vissza a betegségbe, míg az apigenint nem fogyasztó kontroll csoport csaknem felében kiújult a rákbetegség.

A német klinikai kísérlet egyértelműen rávilágít arra, hogy válogatott flavonoidok – apigenin – tudatos fogyasztása hozzájárulhat a rákbetegek túlélési esélyeinek megnöveléséhez. Az apigenin alkalmazása azért lehet kiemelkedő jelentőségű, mert hatásmechanizmusa hasonló a rákterápiában egyre gyakrabban alkalmazott biológiai válaszmódosító gyógyszerekéhez (pl. Avastin, Tarceva, Herceptin). Az apigenin gátolja a ráksejtek növekedését elősegítő faktorok legszélesebb skálájának a működését. A biológiai válaszmódosító rákgyógyszerek többnyire csak egyféle növekedési faktort gátolnak, ezért hatásuk hossza a legtöbb esetben korlátozott, mivel a ráksejtek „megtanulják” kikerülni a gátolt növekedési faktort. Az apigenin esetében ez nem valószínű, mivel egyszerre számos növekedési faktor működését képes befolyásolni.

Laboratóriumi állat és epidemológiai kísérletekben az apigenin rendkívül sok ráktípus esetében bizonyult eredményesnek. Így hatékonyan gátolta a bél, emlő, tüdő, petefészek, prosztata, bőr, pajzsmirigy, gyomor, hasnyálmirigy és a máj daganatainak növekedését, valamint a leukémia és a melanoma előre haladását, továbbá ezek áttétképző tulajdonságát.

Az apigeninnek – állatkísérletek alapján – jelentős lehet a gyulladás-gátló, valamint az asztma és allergia tüneteit enyhítő hatása is. Az apigenin az egyik legfontosabb hatóanyaga a kamilla gyógynövénynek is, ezért érthető, hogy alkalmazása jelentős szerephez juthat az ízületi gyulladás kiegészítő kezelésében is.

Varga Gábor
Dipl.-Kfm.
További szakirodalmi info:
www.apigenin.de
Info tel.: 06-70/423-1127
06-30/391-8080

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!