Keresés
Close this search box.

Az anyatej mindent tud!

//

Örömteli hír, hogy a szoptatás reneszánszát éljük! Az elmúlt 20-30 év kutatásai egyértelműen bebizonyították, hogy az anyatej nem helyettesíthető egyetlen mesterséges tápanyaggal sem. Összetétele ugyanis – a gyermek igényeihez alkalmazkodva – folyamatosan változik, minden pillanatban tökéletes, hiszen tartalmazza mindazt, amire a baba szervezetének éppen szüksége van.

Az anyatej egyértelműen erősíti a baba immunrendszerét, védi a fertőzésektől, sőt csökkenti az allergiás hajlamot is. Könnyen emészthető, óvja a bélrendszert, és segíti az egészséges bélflóra kialakulását. Az anyatejben lévő lipideknek és proteineknek fertőzés- és gyulladáscsökkentő hatásuk van.

A szoptatás az anyának is jó, hozzájárul a harmonikus anya-gyermek kapcsolat kialakulásához, a tejtermelés fokozott kalóriaigénye pedig segít mielőbb visszanyernie korábbi alakját. Tudományos kutatások megállapították, hogy már néhány hónapos szoptatás is csökkenti a mellrák kockázatát.

Bármilyen furcsa, a szoptató anya étrendje nincs hatással az anyatej legfontosabb összetevőire (fehérje, zsír, tejcukor, kalcium), mivel hiányos táplálkozás esetén ezeket saját szervezetéből vonja el. A további alkotórészek tartalmát (zsírsavak, vitaminok, nyomelemek) azonban már befolyásolja a kismama menűje. Alultáplált anyák teje kevesebb kalóriát tartalmaz, míg a szigorúan vegetáriánusok teje B-vitaminban szegény. A helyesen táplálkozók babája egészségesebb összetételű anyatejet kap. Bizonyos ételek-italok (pl. szénsavas üdítők, puffasztó zöldségek, füstölt ételek, erős fűszerek, koffein tartalmú italok, alkohol) fogyasztása nem ajánlott, mert emésztési zavarokat, hasfájást, görcsöket, nyugtalanságot okozhat a babának még akkor is, ha a mama nem tapasztal ilyen tüneteket (ide sorolhatjuk a nikotint is).

Alapvető fontosságú a megnövekedett folyadékszükséglet kielégítése. Népgyógyászati tapasztalatok alapján, néhány növénynek tejelválasztást fokozó hatást tulajdonítanak, ezért ezeket tejszaporító teák alkotórészeként használják. Ilyenek elsősorban az édeskömény, az ánizs, és esetenként a kömény termése, valamint a koriander és a kapor herbája. Legtöbb készítmény az édeskömény és/vagy ánizstermést kamillavirágzattal, esetleg csipkehússal, citromfűlevéllel, csalánlevéllel egészíti ki, így az anetol tartalmú édeskömény és ánizs mellett további értékes hatóanyagokat juttatnak a szervezetbe, emellett kellemes ízűek is.

Az édeskömény, ánizs, kömény, kamilla, koriander, kapor emésztést elősegítő, karminatív hatású gyógynövények. Javítják az anya, és – az anyatejbe átjutó komponensek révén – a csecsemő bélműködését, emésztését. A többnyire filteres teakeverékből híg forrázatot kell készíteni (1 filter 300-400 ml vízzel), és lehetőleg ízesítés nélkül fogyasztani. Naponta 1-2 filterből készült teamennyiség ajánlott mindaddig, amíg az anyatej kiválasztás serkentésére szükség van.

Ritkán egyéni allergiás reakciók előfordulhatnak. Esetleges mellékhatás észlelésénél hagyjuk abba a kúrát, és forduljunk orvoshoz.

Prof. Dr. Kéry Ágnes
a Magyar Fitoterápiás Társaság elnöke

Az American Academy of Pediatrics szervezet ajánlása szerint a gyermek 6 hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálás ajánlott, majd – hozzátáplálás mellett – a szoptatás minimum 1 éves korig javasolt, de érdemes tudnunk, hogy akár már 2 hónapos szoptatás is jelentős előnyökkel jár. Kutatási eredmények igazolják, hogy az anyatejes csecsemőkből nyugodtabb, okosabb gyermekek lesznek, kevésbé híznak el, csontjaik erősebbek, kisebb a valószínűsége a cukorbetegség kialakulásának. Emellett a szoptatás növeli az anya oxytocin hormon szintjét, ami segíti a méh szülés utáni visszahúzódását, így lerövidülhet a gyermekágyi vérzés időtartama, sőt a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázata is csökken.

orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!