Keresés
Close this search box.

Az érelmeszesedés rizikófaktorainak hatásai

//

Az érelmeszesedés már születésünkkor lassan elkezdődő, és az élet során folyamatosan zajló, előrehaladó folyamat. Az általa okozott betegségek általában 50-60 éves korban jelentkeznek. Az artériák meszesedése hajlamosító tényezők nélkül is elkezdődik, de a rizikófaktorok jelenléte gyorsítja a folyamatot, és súlyosbítja annak kimenetelét. Emiatt fontos a rizikó faktorok ismerete, és azok hatékony kiiktatása.

A hajlamosító tényezők befolyásolására több lehetőségünk is van. Ilyen az életmód, az életvitelbeli, táplálkozási szokások megváltoztatása. Lehetőségünk van gyógyszerek szedésével is csökkenteni a károsító tényezők hatását, sőt táplálék-kiegészítők fogyasztásával is sokat érhetünk el. Jelen esetben azt szeretném bemutatni, hogy a flavonoidok, mely rizikófaktor, melyik hatása ellen tudnak küzdeni, és ez által csökkenteni az arterioszklerózis előrehaladását.

Életkor – Férfiaknál 45, nőknél 55 év felett számítható kockázati tényezőnek. A klinikai tünetek leggyakrabban 55-65 éves korban jelennek meg. A flavonoidok az életkort nem, de az öregedési folyamatokat lassítani képesek.

Stressz – Állandó stressz esetén az ún. stresszhormonok (adrenalin, noradrenalin) szintje folyamatosan magas lehet, ez viszont növeli a vérzsírok szintjét, szűkíti az ereket, emeli a vérnyomást. Az ideges emberek ráadásul könnyebben rágyújtanak, többet esznek, ezáltal többszörösére növelik rizikófaktoraikat. A Flavin 7 – az endothelium által termelt nitrogén-monoxid koncentrációjának emelésével – kedvezően módosítja a stressz-hormonok fent említett hatásait.

Magas koleszterin- és triglicerid-szint – Normál koleszterinszint mellett alacsony HDL arány, illetve a magas össz-koleszterinszint, más hajlamosító tényező hiányában is több mint 2,5-szeresére növeli az érrendszeri katasztrófák valószínűségét. Egyéb kockázati tényezők jelenlétében viszont előfordulásuk hatványozódik. A magas LDL koleszterin szint fokozza a szabadgyök képződés, s ezzel gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát. A flavonoidok inaktiválják a szabadgyököket, kedvezően befolyásolják a lipid-elváltozásokat.

Dohányzás – A magyar felnőtt lakosság 54%-a dohányzik, ezen belül a 20-29 éves korosztály 47%-a szívja a füstöt. Évente 5 millió ember hal meg a világon, akinek halála pusztán csak a dohányzással hozható összefüggésbe. A szív- és érrendszeri betegségek közel egynegyede elkerülhető lenne, ha az emberiség „elfelejtené” egyik legkárosabb szokását – a dohányzást! A nikotin csökkenti a HDL szintjét, emeli az LDL és triglicerid szintet. A dohányzás során emelkedik a vér CO szintje, ami direkt roncsolja az érbelhártya sejtjeit. A vér CO-ja szűkíti az ereket, fokozza a vérlemezkék aktiválódását, növeli a vér alvadékonyságát. A Flavin 7 fokozza az érfalak, az endothelium stabilitását, gátolják a thrombocita aktivációt, aggregációt, csökkenti a thrombus képződést.

Nem – Az 50 éves, menopausa körüli nők körében jóval alacsonyabb a szív-érrendszeri betegségek előfordulása, mint középkorú férfitársaikéban. A kockázat a klimax beköszöntével meredeken emelkedik, és 70 év körül eléri a férfiakét. A menopausa előrehaladtával a nők elvesztik védettségüket, amit addig az ösztrogén hormonnak köszönhettek. A szőlőben, valamint a Flavin 7-et alkotó többi gyümölcsben lévő fito-ösztrogének minimálisan ugyan, de kedvező irányban képesek kompenzálni az ösztrogén csökkenést.

Hypertónia – A magasvérnyomás betegség megháromszorozza az érelmeszesedés okozta szívbetegségek gyakoriságát. A magyar 75 év alatti lakosság 41%-a ismert hypertóniás. 65-74 év között ez az arány 68%! Megdöbbentő adat, pláne ha tudnánk, hogy a hypertóniások 30%-a nem ellenőrzött, 40%-a nem is ismert, és csak 30%-uk áll orvosi ellenőrzés alatt. A magas vérnyomás az érfal mechanikus túlterhelését, sérülését okozza. Növekszik az érbelhártya átjárhatósága, az érfal egyre merevebbé válik, ami elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. A flavonoidok fokozzák az érfal stabilitását, képesek csökkenteni annak merevségét, spazmusát. A flavonoidoknak – Ca-csatorna-blokkoló és ACE-gátló hatásuk folytán -vérnyomáscsökkentő hatásuk is van.

Cukorbetegség – Az egyik legfontosabb rizikófaktor az ún. időskori, nem inzulinfüggő, II. típusú diabetes mellitus. Cukorbetegeknél az érelmeszesedés korábban és gyakrabban jelentkezik. A II. típusú diabeteses betegek több mint 8o%-a szívinfarktusban, vagy szélütésben hal meg. Az infarktust szenvedett cukorbetegek 5 éves túlélése 38%, míg a nem cukorbetegeké 75%, amelyet az újbóli infarktusok gyakorisága magyarázhat. Cukorbetegség során növekszik a szabadgyök-képződés, és fokozódik az LDL oxidációja is. A flavonoidok képesek csaknem minden, cukorbetegség során fellépő, érelmeszesedés kialakulását okozó káros hatás ellen hatékonyan küzdeni. Csökkentik a szabadgyök-képződést, az LDL oxidációját, továbbá kedvezően alakítják a vérzsírok szintjét és minőségbeli eloszlását is.

Mindazoknak, akik érelmeszesedés szempontjából panasz- és tünetmentesek, de rendelkeznek legalább 3 rizikófaktorral, ajánlható a Flavin 7 rendszeres használata. Azoknál, akiknél valamilyen mértékben már kimutatható az érelmeszesedés, jótékony hatású lehet a szokásos gyógyszerek kiegészítése Flavin 7-tel. (x)

Dr. Tóth Géza
belgyógyász szakorvos


Ugrás a Crystal Pharma honlapjára

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!