Keresés
Close this search box.

Cukorbetegség és terhesség

//

Cukorbetegek esetében különösen fontos a gyermekvállalás körültekintő megtervezése, az, hogy a fogantatás az egészségesekével pontosan megegyező anyagcsere állapotban, azaz normál vércukorszinten következzen be. Ezt az állapotot ún. prekoncepcionális gondozással szokták elérni, melyhez esetenként insulin adagolása is elengedhetetlenül szükséges.

Általánosságban igaz, hogy cukorbeteg anyának valamivel nagyobb az esélye arra, hogy cukorbeteg gyermeke szülessen, ez 1-es típusú cukorbetegség esetén 3-5%, míg 2-es típusnál 8%. Halmozott családi előfordulásnál, vagy ha mindkét szülőt érinti, akkor a kockázat jelentősen nő, 1-es típus esetén eléri a 20-40%-ot is.

A terhességgel szemben ellenjavallatot képezhet az anya súlyos koszorúér-betegsége, a kifejezetten rossz koraterhességi anyagcsere-állapot, a beszűkült veseműködéssel járó vesekárosodás, vagy súlyos látásromlást okozó szemfenéki károsodás. Mindebből következik, hogy amennyiben a cukorbeteg nő nem tervez gyermeket, a magasabb vércukorszinten történő véletlen fogamzás elkerülésére folyamatos fogamzásgátlás szükséges.

A korábbi évtizedekben elterjedt, hogy cukorbetegeknek nem javasolják a hormonális fogamzásgátlást. Mára a készítmények hormontartalmának csökkenése és anyagcsere-semleges – azaz a vércukor- és vérzsírértékeket érdemben nem befolyásoló – voltára tekintettel ez a vélemény módosult. Egyéni mérlegelés alapján mind a fogamzásgátló tabletták, mint a méhen belüli eszközök cukorbetegeknél is alkalmazhatók – természetesen ellenőrzés mellett, hiszen esetenként előfordulhat, hogy az anyagcsere labilissá válik, vagy az átlagos vércukorszint emelkedik.

A prekoncepcionális gondozás a terhesség anyai és magzati szövődményeinek megelőzését szolgálja, hogy a fogamzás az adott személynél elérhető legjobb egészségi állapotban történjék. Feltárják az esetleges érszövődményeket, hormonális eltéréseket, nőgyógyászati problémákat, esetleges rejtett fertőzéseket, s megkezdik ezek kezelését.

Gyakori, az összes terhesség 4-5%-ában előforduló kórkép, amikor a cukorbetegség a terhesség során alakul ki, vagy válik ismertté. A terhesség jól ismert módon élettani stresszállapotot jelent. Az első harmadban az éhgyomri vércukorszint kismértékben csökken, majd a II. harmadtól kezve – részben a méhlepény termelte hormonok, részben pedig az anyai súlygyarapodással járó zsírszövet-szaporulat termelte anyagok hatására – csökken az inzulinhatás, ún. élettani inzulinrezisztencia figyelhető meg. Jól működő inzulinelválasztás esetén, a hasnyálmirigy e hatáscsökkenést többletinzulin termelésével ellensúlyozza. Csökkent inzulintermelés esetén azonban a szénhidrát-anyagcsere károsodik, s ha étrendi-életmódbeli változtatásokkal nem érhető el annak normalizálása, az egészséges vércukorszint folyamatos biztosítására, az ilyen esetek 30%-ában inzulin adagolása válik szükségessé, ugyanis terhesség esetén nem javasolt a tablettás kezelés, mivel nem zárhatók ki teljes bizonyossággal annak esetleges mellékhatásai.

A felismeretlen, vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség az anya életét veszélyeztető terhességi szövődményekkel járhat, míg a magzat számára a terhesség első harmadában fejlődési rendellenességekhez, a középső és harmadik harmadban pedig növekedési zavarhoz vezethet. Ugyancsak gyakoribb a koraszülés, a kórosan alacsony újszülöttkori vérnyomás és az adaptációs zavar.

A terhesség folyamán kialakuló diabétesz általában a későbbi 2-es cukorbetegség korai hírnöke. Bár a szülést követően az esetek többségében a vércukorértékek normalizálódnak, sőt a terhesség alatt adagolt insulin is rendszerint elhagyható, a továbbiakban, megelőzésként bizonyos életmódbeli változtatások feltétlenül szükségesek. Ezek a következők: a túlsúly, elhízás elkerülése, rostokban gazdag, egészséges étrend kialakítása, napi rendszeres fizikai aktivitás beépítése az életritmusba, valamint évente vércukor-ellenőrzés – még panaszmentes állapotban is.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!