Keresés
Close this search box.

Külső belső „nagytakarítás”

//

"Az ember az emlősökhöz, a madarakhoz, sőt még a rovarokhoz is hasonlóan alá van vetve azoknak a titokzatos törvényeknek, amelyek szerint bizonyos normális folyamatok, mint a terhesség, a növények növekedése és beérése, bizonyos betegségek időtartama, a hold periódusaitól függ."                                                                                     Charles Darwin

A természetben minden összhang, rezgés és ritmus. Az emberiség évezredeken át harmóniában élt a természet rendjével, sokféle ritmusával, hogy biztosítsa túlélését. Megfigyelte és alkalmazta a nap, a hold, a csillagok, az évszakok és napok változásának összefüggéseit. Mai életünk is könnyebbé válhat, ha nem úszunk állandóan az „árral szemben”, ha tudomásul vesszük, hogy létünk alá van rendelve ezen örök ritmusnak – hullámhegyekkel és -völgyekkel, magasságokkal és mélységekkel. E harmonikus „Rendben” tehát rendkívül fontos az időzítés, vannak ugyanis számunkra rendkívül kedvező, és nagyon kedvezőtlen időszakok, illetve hatások, melyeket megváltoztatni ugyan nem tudunk, de előnyünkre fordíthatjuk, ha alkalmazkodunk hozzájuk.

A hold ritmusaival összhangban végzett házimunka könnyebb és sikeresebb. Fogyó holdnál például kevesebb fáradsággal lehet kitisztítani, eltávolítani, kiöblíteni mindent. Ráadásul kevesebb mosószerrel (erős vegyianyagok nélkül) is gyorsabb eredményt érhet el, ráadásul a környezetet is kíméli, mert a szennyvíz fogyó holdnál könnyebben lebomlik. Még a makacs foltok is gyorsabban eltávolíthatók, főként a „vízjegyű” napokon (halak, rák, skorpió).

Még a hitetleneknek is megér egy próbát! Tegyen a teletöltött mosdókagylóba erősen szennyezett ruhát, s adja hozzá a mosószert. Végezze el ugyanezt, azonos feltételek mellett növekvő hold idején is. Meg fog lepődni az eredményen: növő hold idején az áztatóvíz tisztább marad, a mosószer ugyan jobban habzik, de a makacs foltok a ruhában maradnak, míg fogyó holdnál a szennyeződés jobban kioldódik a mosóvízbe, ami a víz színén is ellenőrizhető lesz. A megfelelő időzítéshez szerezzen be egy holdnaptárt!

Tisztítóba is fogyó holdnál vigyük ruháinkat, ilyenkor a ruha tartósabb marad, nem fakul. Kerüljük azonban a bak-napokat, mert ekkor könnyebben kifényesednek.

A fa padlót, parkettát szintén fogyó holdnál mossuk fel, növő holdnál inkább csak söpörjünk, vagy porszívózzunk. Levegő jegyekben (ikrek, mérleg, vízöntő) nedves ruhával is feltörölhetjük, de vízjegyben (rák, skorpió, halak) soha, mert a nedvesség beszivároghat, s a fa megvetemedhet.

A tavaszi nagytakarításhoz, szellőztetéshez, ablaktisztításhoz válasszon levegőnapot, melyet mindig víznap követ, tehát a szellősebb munkák elvégzése után másnap jöhet a makacsabb szennyeződések eltávolítása. A vízöntő, mint levegőjegy, tavasszal mindig fogyó holdban áll – ezek a legjobb napok, melyek után a halak, mint vízjegy támogat minden alapos tisztítást. A számítógép monitor és a tv-képernyő tisztítása ugyancsak levegőjegyben aktuális.

Tavaszi nagytakarításunk során külső környezetünk mellett nem mulaszthatjuk el a belső takarítást, azaz szervezetünk méregtelenítését. Tisztító kúránk első helyszíne az emésztőrendszer. Számos egészségi probléma kiinduló pontja ugyanis a táplálkozás és az emésztés közötti egyensúly hiánya. Minden, ami bekerül a szervezetünkbe, méreggé vagy gyógyszerré válhat attól függően, hogy mit, milyen összetételben és mennyiségben tartalmaz. Ráadásul mindez – mint látni fogjuk – messzemenően függ az elfogyasztás időpontjától is.

Általánosságban elmondható, hogy étkezési szempontból a növekvő hold inkább a befogadás, felépítés és tárolás időszaka, amikor még azonos ételmennyiség esetén is gyakrabban érzünk telítettséget, és könnyebben is hízunk. A fogyó hold ugyanakkor a kiürítés, leépítés, energia felhasználás időszaka, amikor bátrabban ehetünk anélkül, hogy híznánk – ez az időszak alkalmas tehát a tisztító-méregtelenítő kúrára.

Még árnyaltabb képet kapunk, ha figyelembe vesszük, hogy adott napokon a hold milyen állatövi jegyben áll. E 2-3 naponként váltakozó ciklusokban változik testünk táplálékfelvevő-képessége, azaz más-más „táplálékminőség” gyakorol rá kedvezőbb hatást. Megfigyelhetjük például, hogy vízelemű napokon (rák, skorpió, halak), melyeknek „szénhidrát-minősége” van, több kenyér fogy a boltokban. Az olívatermesztők is észrevették, hogy levegőnapokon (ikrek, mérlek, vízöntő) sokkal több olajat lehet kinyerni az olajbogyóból (ezek zsír- és olajminőségű napok).

Saját megfigyeléseket is tehetünk: mikor milyen jellegű ételt kívánunk, hogyan reagálunk azonos ételre különböző időpontokban stb. Nehezebb a megfigyelés előre befizetett, megrendelt ebédnél, ott nem válogathatunk napi megérzésünk alapján, de megtapasztalhatjuk, hogy adott napon ízlett-e az étel, vagy megfeküdte a gyomrunkat ugyanaz, ami a múlt héten még jól esett. Főleg allergiások számára lehet fontos a következő megfigyelés: az allergiát okozó táplálék nem minden nap egyformán káros. A holdnaptár alapján gyorsan rá lehet jönni, hogy egyes állatövi jegyek hogyan befolyásolják az allergén anyagokat és azok hatását.

A böjtöt a néphagyományok is a holdfázisokhoz igazították, hiszen az évszázados megfigyelések szerint fogyó holdkor a test különösen alkalmas a megtisztulásra, amit meg is hálál jobb közérzettel, frissességgel és fokozott védekező erővel. Ugyanígy igaz ez az ádventi böjt idejére, sőt jó tudni, hogy ha karácsony előtt eszünk süteményt, az sokkal jobban hizlal, mint ha karácsonykor nassolunk.

Ha újholdkor iktatunk be böjti napot, azzal még bizonyos betegségeket is megelőzhetünk. Újholdkor ugyanis a test rendkívül hatékonyan szabadul meg a mérgektől, s ezt a folyamatot a táplálékfelvétel lefékezheti, vagy megszakíthatja. Az is előnyös, ha a holdtölte előtti napokon és teliholdkor eszünk kevesebbet. Sokan – minden tudatosság nélkül – egyébként is többet esznek fogyó hold idején, s ettől mégsem lesznek kövérebbek.

A mai szokásokkal ellentétben ajánlatos a nyers ételt a főttek előtt elfogyasztani. Először a gyümölcsöt, diót, majd jöhet a saláta, nyers zöldség, ezután például aludttej, kenyér, s végül az olyan nehezen emészthető ételek, mint a zsír, hús, tojás, sajt, utoljára pedig az édesség (ha muszáj). Gyomrunk meghálálja, ha ügyelünk fenti sorrendre.

A méregtelenítés szempontjából fontos lenne lemondanunk az esti zsíros étkezésről, ugyanis a keringésnek, a májnak és az epének éjszaka van a legfőbb működési időszaka, s ezzel akadályoznánk optimális működésüket. Ugyanakkor érdemes felidéznünk egy régi népi bölcsességet: szerdán és pénteken semmi húst – mindez az idők folyamán semmit sem veszített érvényességéből. Tisztító kúránk alatt igyunk a szokásosnál is több folyadékot, tiszta forrásvizet, ásványvizet! Elűzi a „tavaszi fáradtságot” egy csalános vértisztító kúra, amely élénkíti a hólyag, a vese és az emésztőszervek működését, miközben a testet ásványi anyagok, és vitaminok sokaságával látja el.

Igyon fogyó hold idején (lehetőleg délután 3-7 óra között) annyi csalánteát, amennyit csak lehet, majd hagyja ki a növő hold 14 napját, és ismételje meg a kúrát ismét fogyó holdnál. Tisztítókúraként egészséges emberek számára a kétszer 14 nap általában elegendő.

A napi 2 liter csalánteához 2 púpozott evőkanál csalánlevelet használjon, melyet tavasszal jobb fogyó holdkor frissen szedni. Amennyiben többet szed, és megszárítja, a későbbiekben egy-egy kalóriadús, nehezebb étkezés után szintén jót tesz egy-egy csésze csalántea.

E témáról bővebben olvashat Johanna Paungger – Thomas Poppe: Útmutató hold c. könyvében, amely kapható a könyvesboltokban.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!