Keresés
Close this search box.

A pulzusdiagnosztika

//

Az ayurvedikus (indiai), a hagyományos kínai és a tibeti orvoslás egyik leglenyűgözőbb és egyben legkidolgozottabb diagnosztikai eljárása a pulzusvizsgálat, amely úgy működik, mint egy három résztvevős telefonbeszélgetés az orvos, a szervek és a test energetikai állapota között. A keleti orvosok nem pusztán kitapintják, hanem „hallgatják” a pulzust. A módszer elsajátítása hosszú időt vesz igénybe, mesteri fokon történő végzése pedig csak sokéves gyakorlattal és tapasztalattal lehetséges.

A pulzusdiagnosztika

A modern orvostudomány az artériákban keringő vér ritmikus lökéseit hívja pulzusnak, ennek egyszerű kitapintása rutinfeladat a nyugati orvoslásban. Ezzel ellentétben, a több ezer éves, ősi pulzusdiagnosztika sokkal több információval szolgál: a belső szervek fizikai és energetikai állapotáról ad felvilágosítást.

Az emberi testen több helyen lehet pulzust tapintani. Azonban Li Shi Zhen : A pulzus diagnosztikája címmel megjelent műve óta az orvosok a csuklón, az orsócsonti verőeret tekintik a meghatározónak.

Egy gyakorlott orvos mindkét kézen 9-9, azaz összesen 18 különböző pontot képes tapintani, melyek más-más belső szerv – szív, máj, vese, tüdő, lép, vékonybél, epehólyag, húgyhólyag, vastagbél, gyomor, nemi szervek stb. – állapotáról adnak felvilágosítást. A jobb kezünkkel a beteg bal kezét vizsgáljuk, majd fordítva. A mutató ujjunkat közvetlenül a csuklóredő alá helyezzük. A könyék felé további 2 ujjunkat lágyan a mutatóujj alá helyezünk. Így 3 pontot 3 mélységben, különböző szorítóerő mellett tudunk vizsgálni. Így jön ki a kezenként 9 pont. A 3 ujjunkkal először lágy nyomással vizsgáljuk a páciens pulzusát. Majd a következő szinten enyhén lenyomjuk az ujjainkat, amíg el nem tűnik a pulzus. Majd finoman feljebb engedjük, amíg újra érezzük a pulzust. A harmadik mélységben is ugyanígy járunk el, csak kicsit erősebb nyomással.

Mélység szerint a pulzus lehet normális, felszínes és mély. Gyorsaság szerint normális, gyors vagy lassú. Erősség szerint pedig normális, telt vagy üres. Az egészséges pulzus könnyen érzékelhető, lágy és állandó ritmusú. Mindez persze életkoronként, nemenként és alkat szerint változó lehet. 7 éves kor alatt nem alkalmazható a pulzusdiagnosztika, mert még nem fejlődött ki a gyermek teljes fizikai teste. A férfi betegeknél a bal csuklón mérik a szív-, a jobbon pedig a tüdőpulzust, a nőknél pedig fordítva. A többi pulzus helye mindkét nemnél megegyezik.

Keleten gyakran alkalmazzák például malária, vérhas, kolera és más fertőző betegségek azonnali diagnosztizálására. Sajnos hazánkban nagyon kevesen ismerik és használják ezt a módszert.

A kínai gyógyászat meghatározója a pulzus- és nyelvdiagnosztika, melyek együttes használata pontos információt nyújt az orvosnak a beteg állapotáról, így gyakran a kettőt egymás kiegészítéseként alkalmazzák.

Faragó László
természetgyógyász,
gyógymasszőr, masszázsoktató
alternatív mozgás- és masszázsterapeuta
Tel.: 30/249-2420 és 76/485-430 (Kecskemét)
www.medicineman.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!