Keresés
Close this search box.

A visszatérő gombafertőzés immunhiányos állapotot is jelezhet

//

Testünk természetes flórájának részeként, bármilyen hihetetlen is, mindannyiunkban élnek gombák: kívül a bőrünkön és benn a tápcsatornában egyaránt. Ezen „albérlőink” – optimális esetben – segítik emésztésünket, részt vesznek a vitaminok és enzimek szintézisében, védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. A bélflóra egyensúlyának felborulása azonban a gombák elburjánzásához vezet, ami számos kellemetlen tünet kialakulását idézi elő.

Szénhidrátban, zsírban és kémiai adalékanyagokban gazdag táplálkozásunkkal kedvező feltételeket biztosítunk a gombák elszaporodásához, fő táplálékukat ugyanis épp ezek az anyagok jelentik. A téli időszakban gyakori betegségek kezelése sok esetben antibiotikumok segítségével történik. Alkalmazásuk során azonban nem csak a kórokozók pusztulnak el, de a bélrendszerben élő, hasznos baktériumok is. A bélflóra egyensúlyának felborulása pedig szintén a gombák elszaporodásának kedvez.

A tünetek igen szerteágazóak lehetnek: hajhullás, kimerültség, gyakori fejfájás, szédülés, zavarodottság, gyomorfájás, ízületi gyulladások, autoimmun betegségek, pajzsmirigy gyulladás, krónikus fáradékonyság szindróma, menstruáció előtti tünetek, székrekedés vagy hasmenés, puffadás, illetve az édességek utáni fokozott vágy formájában is jelentkeznek.

A candidiázis kórképének kialakulásában a fentieken kívül számos egyéb, napjainkban különösen jellemző tényező is szerepet játszik. A stresszes életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a testmozgás hiánya, fogamzásgátlók szedése, az alkohol és koffein fogyasztása mind-mind elősegítik a gombák túlszaporodását.

A kórokozókkal szemben immunrendszerünk nyújtja a védelmet, melynek több szintje és formája van. Az első védelmi sort a faló fehérvérsejtek (fagociták) képezik, melyek bekebelezik a kórokozókat. A baj az, ha a bekebelezett gombát, illetve egyéb kórokozót a falósejtek nem tudják elpusztítani. A védekezés másik vonalát az ún. limfociták (T-limfociták) képezik, melyek megfelelő „tanulás”, immunizálódás után képesek a kórokozókat feloldani. A limfociták másik csoportja (B-limfociták) olyan ellenanyagokat termelnek, amelyek képesek bevonni a gombát, és így elősegítik azok elpusztítását.

A hasznos baktériumok mennyisége életkorunktól függően, egyénenként eltérő. Érdemes éppen ezért korosztályunknak megfelelő probiotikus készítményeket választanunk, ami különösen gyermekek és az 50 év felettiek esetében fontos. Fogyasztásuk – a jobb hasznosulás érdekében – étkezés után ajánlott. Előfordul, hogy a gombaölő és a bélflóra egyensúlyát helyreállító szerek alkalmazásával, továbbá a megfelelő étrend összeállításával is csak átmeneti javulást érhetünk el. Azok esetében, akik folyamatosan visszatérő fertőzésekkel küzdenek, mindenképpen ajánlott alaposabb vizsgálatok elvégzése, a háttérben ugyanis a szervezet védekező képességének károsodása állhat. Ilyen esetekben tüneti kezelésekkel csökkenthetők ugyan a panaszok, azonban a fertőzésre való hajlam megmarad, ami a betegség kiújulásához vezethet.

Az immunhiányos állapot okozói olyan külső faktorok is lehetnek, mint a krónikus stresszhelyezetek, endokrin betegségek (pl. csökkent pajzsmirigyműködés), vírusfertőzések, vagy toxikus anyagok (pl. egyes gyógyszerek). Ezek a szerzett formák megfelelő kivizsgálás után gyógyíthatóak.

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus
További info:
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!