Keresés
Close this search box.

Anyajegyszűrés, mint megelőzés

//

A melanoma (a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat) előfordulása évről évre növekszik, egyes becslések szerint 2010-re minden 50. ember bőrrákos lesz élete valamelyik szakaszában.

A bőrrák kialakulása nem korhoz kötött, sajnos egyre fiatalabb korban, sőt gyermekeknél is előfordulhat! Hajlamosító tényező a világos bőr és haj, a testszerte jelentkező nagyszámú, illetve nagyméretű anyajegy, illetve a betegség családon belüli előfordulása.

A havonként szükséges önvizsgálat során tekintsük figyelmeztető jelnek a bőrfelszín, vagy egyes anyajegyek bármilyen változását, s azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz. Intő jelek: egy korábbi anyajegy színe, mérete, határvonalai, felszíne, formája megváltozik, aszimmetrikussá válik, mellette új anyajegy keletkezik. A gyanús anyajegyek tervezett eltávolítása kora tavasszal és ősszel javasolható, ekkor kedvezőbbek a sebgyógyulás körülményei.

A melanoma egyébként csak az esetek 1/3-ban alakul ki korábbi anyajegyből, 2/3-ban ép bőrön keletkezik. Ha a tumor még nem terjedt át a környező nyirokcsomókra, akkor a korai stádiumban elvégzett anyajegy-eltávolítás csaknem 100%-ban, már önmagában is teljes gyógyuláshoz vezethet.

dr. Csitos Ágnes
bőrgyógyász
További info:
www.dermatica.hu
orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!