Keresés
Close this search box.

Koenzim Q10 a magasabb energiaszintért

//

A Q10 koenzim egy olyan vitaminszerű anyag, amely az emberi és állati sejtek belsejében az energiatermeléshez szükséges. A koenzim Q10 koncentrációja különösen a szívben, májban, vesében, tüdőben, tehát a nagy energia-igénnyel rendelkező szervekben magas.

A Q10 koenzimet akár „gyújtógyertyaként” is felfoghatjuk, amely beindítja a szervezet motorját, sejtjeinkben az energiatermelést. Ez az energia szükséges az izmok összehúzódásához, az emésztéshez, az immunrendszer működéséhez, a sejtek megújulásához és sok egyéb életfolyamatunkhoz. Megfelelő Q10 koenzim-szint nélkül a szervezet nem képes fenntartani normális működését, s nem tud leküzdeni bizonyos betegségeket, rendellenességeket. Több mint 25 éves kutatómunka során bizonyították, hogy a Q10 koenzim – sok más funkciója mellett – javítja a szervezet védekező képességét (ezáltal az általános egészségi állapotot), karbantartja a szívet, csökkenti a vérnyomást, antioxidáns-védelmet nyújt, és kimerítő fizikai munka, esetleg megerőltető sportteljesítmény után elősegíti a szervezet gyorsabb regenerálódását.

Ahogy öregszünk, Q10 koenzim-szintünk csökkenhet, és a máj is kevésbé képes az anyag belső előállítására. Egyes betegségek, vagy bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése is csökkentheti a Q10-szintet. Ugyancsak alacsony Q10 koenzim-szintet észleltek szívelégtelenségben, fogínygyulladásban, cukorbetegségben, AIDS-ben, magas vérnyomásban szenvedőknél, valamint kemoterápiás, vagy statin kezelésben részesülőknél. Ilyen esetekben érdemes tehát a koenzim pótlásáról gondoskodni.

A Q10 egy teljesen természetes anyag az emberi szervezet számára, ezért használata tökéletesen biztonságos, szinte mindenki jól tolerálja, még nagyobb dózisban is. Emberek milliói alkalmazzák több mint 30 éve, a dózistól függetlenül komolyabb mellékhatások nélkül. Kutatások eredményei azt mutatják, hogy a szervezet belső Q10 koenzim-termelését nem befolyásolja a hosszú távú étrend-kiegészítés. A vizsgálatban résztvevők közel egy éven keresztül részesültek Q10 koenzim kiegészítésben, melyet 3 hónapos szünet követett. A kezelést követően szervezetük saját Q10 koenzim termelésének mértéke visszatért a kezelés előtti normális szintre.

A Q10 koenzim zsírban oldódó anyag, melyet szervezetünk nem képes olyan egyszerűen felhasználni. Tanulmányok kimutatták, hogy a Q10 koenzim por vagy granulátum formájában nem képes olyan jól felszívódni, mint ha növényi olajban feloldva juttatják a szervezetbe. A felszívódás leginkább a vékonybélből történik, ezért a kapszulába zárt koenzim Q10 jobban megőrzi hatékonyságát, ha étrend-kiegészítőként alkalmazzák.

Hosszú ideig csak oxidált formában tudták a koenzim Q10-et előállítani, az utóbbi évek kutatási és technológiai fejlődésének eredménye, hogy a redukált, azaz a sejtek számára azonnali hatást biztosító Q10-et is forgalmazzák már. Jelenlegi ismereteink szerint, a szervezet koenzim Q10 igénye nagyban függ az életkortól. Idős, vagy legyengült szervezet esetén a 10-20 mg/nap pótlás már nem elegendő. 40 éven felül 30 mg/nap, idősebb korban pedig még ennél is több, 60-90mg napi bevitelt javasolnak világszerte. Manapság már jó minőségű étrend-kiegészítők állnak rendelkezésünkre, hogy több energiával láthassuk el szervezetünket.

Dr. Sándor Edit
orvos-tanácsadó

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!