Keresés
Close this search box.

„Coaching” és stressz-kezelés

//

A coach (edző), azaz mentális tréner feladata a sikeres életvezetés, önmenedzselés, problémamegoldás és stressz-kezelés gyakorlati oktatása akár a magán, akár az üzleti életet illetően. Ennek megfelelően a business coach megtanít például a „mentális túlélésre”, vagyis arra, hogyan kerülhetjük el a fizikai tünetekkel is párosuló kiégést.

„Coaching” és stressz-kezelés

Tagadhatatlanul nehéz időszakot élünk. Munkánk, munkahelyünk megtartásáért vívott harcban, a megfelelési kényszer óriási energiákat emészt fel, ami kiégéshez vezethet. Ki ne ismerné azt az ólmos fáradtságot, ami egy határidős feladat végéhez érve menthetetlenül a hatalmába kerít.

A kiégés nem egyik napról a másikra történik, hosszú folyamat eredménye. Megelőzéséhez megfelelő önismeret, önbizalom és jó kommunikációs készség szükséges, melyhez az ún. coaching praktikus segítséget nyújthat. Gondoljuk csak végig, hány számunkra elfogadhatatlan kompromisszumot kötünk állásunk megtartásáért! Mennyire túlvállaljuk magunkat, mert képtelenek vagyunk nemet mondani, saját érdekeinket érvényesíteni, saját életritmust kialakítani. Gyakran fokozott erőfeszítés ellenére sem tudunk eredményt elérni, a következmény: fáradtság, túlhajszoltság. Ezután következik a személyes élet elhanyagolása, amikor a hivatalos, munkahelyi elfoglaltság válik az egyetlen időtöltéssé – pihenés nélkül.

Ne jussunk el idáig! Jó módszer, ha egyszerűen összeírjuk napi teendőnket, időre lebontva, s áttekintjük: mire adtunk irreálisan kevés időt, s hol maradhat némi tartalék, amivel még gazdálkodni tudunk. A megmaradt szabadidőben tegyük azt, amit régen tettünk. Ha sportoltunk, akkor azt, ha kutyát sétáltattunk, vagy olvastunk, esetleg színházba jártunk, akkor azt. Tereljük vissza magunkat a régebbi, feltöltődést adó elfoglaltságok felé!

A kiégést egyébként a személyes igények elfojtásától, a teljes elmagányosodásig, a depresszió kialakulásáig sokféle tünet jelezheti. Sokaknál most, a gazdasági válság idején kerülnek fókuszba a személyes, feldolgozatlan problémák, melyekre idáig, a napi hajtásban nem jutott idő, most azonban krízishelyzetet okoznak.

Fontos, hogy a munkáltatók most, válság idején is törődjenek a munkavállalók mentális egészségével, mert kellőképpen motivált munkaerővel még a legnehezebb helyzetből is könnyebb kilábalni.

File Betty
business coach – Human Value
www.humanvalue.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!