Keresés
Close this search box.

Herpesz – itt meg ott…

//

A herpes simplex vírus egyik fajtája, a HSV-1 főként az ajkon, míg a HSV-2 inkább a nemi szerveken okoz fertőzést (előfordulhat HSV1 a nemi szerveken is). Ugyancsak a víruscsalád tagja a Varicella-zoster vírus (VZV), mely az övsömör és a bárányhimlő kórokozója. Cikkünkben a százezrek életét megkeserítő nemi szervi herpeszt ismertetjük röviden.

Mindhárom herpesz-vírus hasonlóan viselkedik: az elsődleges fertőzést követően a vírus – akár évekre is – nyugvó állapotba kerül, tünetmentesen él az idegsejtekben, majd a szervezetet ért valamilyen behatásra, a vírust féken tartó immunrendszer egyensúlya felborul, így a vírus az idegsejtek nyúlványain keresztül a bőr felszínére vándorol.

Nemi szervi herpesz esetében a fertőzés nemi érintkezéssel terjed, és egy életen át fennmarad. A bőrtüneteket az esetek kb. felében láz, izomfájdalom, fejfájás, esetleg hasi panaszok kísérik. Nőknél jelentős lehet a szeméremtesten és az alhasban jelentkező fájdalom, míg férfiaknál a betegség lezajlása általában kevésbé súlyos.

A továbbfertőzés elkerülésére a tünetek megszűnése után még 2 hónapig javasolt az óvszer használata, illetve az orális kontaktus mellőzése, ugyanis az ajak-herpesz is okozhat fertőzést a nemi szerveken. A betegség súlyos, de ritka szövődménye a vírusos agyhártyagyulladás, ennél gyakoribb a fájdalom miatti vizeletürítési képtelenség. A terhesség alatti herpesz veszélyezteti az újszülött egészségét, emiatt vírusellenes gyógyszer szedése szükséges. Szülés környékén jelentkező tünetek miatt császármetszésre is sor kerülhet, ugyanis az újszülött kori fertőzés szövődménye lehet vérmérgezés, máj-, tüdő-, sőt agyvelő-gyulladás is. Terhesség alatti elsődleges fertőzésnél, indokolt lehet a terhesség megszakítása a magzat agyi károsodásának veszélye miatt. A kisbaba 6 hónapos koráig ugyancsak feltétlenül kerülni kell a fertőződést!

A herpesz kezelése a tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg. Az orvos rendszerint acyclovirt tartalmazó készítményt ír fel, de nagyon hatásosak az L-lizin tartalmú készítmények is a megfelelő dózisban (napi 4-8 g, azaz 3×4, illetve 4×4 500 mg-os kapszula). Ezek előnye, hogy az L-lizin esszenciális aminosav, ami ismert és szükséges a szervezet számára. Hatására a herpesz vírus nem tud szaporodni, így azonnal megállítja a vírus terjedését. A betegek 90%-ánál a kellemetlen tüneteket 5-10 perc alatt megszünteti, s néhánynapos kúra után a hólyagok is eltűnnek, vagy meg sem jelennek.

Dr. Prokisch József
Debreceni Egyetem, egyetemi docens,
igazságügyi szakértő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!