Keresés
Close this search box.

Oxigén, az élet őseleme

//

Testünk 70 billió sejtjéből egy sem képes oxigén nélkül fennmaradni. Agysejtjeink már 4 perc múlva elhalnak, ha megszűnik a folyamatos oxigénellátás. A szervezet öregedési folyamata, egyes betegségek, illetve a stresszes állapot egyaránt rontják az oxigénfelvétel hatékonyságát, ami súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. Hogyan kerülhetjük el mindezt?

Egy felnőtt ember egyszerre kb. fél liter levegőt vesz magához, percenként átlag 18-szor. Terhelés esetén ez fokozódik, alvás közben pedig csökken. Tehát a képlet: mozgáshiány = oxigénhiány. A stressz fokozza a sejtek oxigén-felhasználását. Tehát: mozgáshiány + stressz = fokozott oxigénhiány.

Az emberi szervezetnek nincs lehetősége az oxigén tárolására, ezért folyamatos utánpótlásra van szüksége. Az oxigénhiány kialakulásának lehetséges okai: túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, egyes gyógyszerek, drogok fogyasztása, ipari környezetszennyezés, továbbá pszichés terhelés, félelem, sikertelenség, szorongás és stressz. Az életkor is kockázati tényező, ugyanis a vér oxigéntartalma 30-tól 50 éves korig kb. 30%-kal csökken, az oxigénhiány viszont gyorsítja az öregedést, csökkenti a sejtszintű anyagcserét, s ezzel az életerőt.

A szabad levegőn végzett rendszeres testmozgás és légző-gyakorlatok mellett az orvosok ma is gyógyszereket írnak fel oxigénhiány esetén, amik a szívet túlzott teljesítményre sarkallják. Kedvezőbb megoldást kínál az oxigénterápia, melynek formái – a teljesség igénye nélkül – röviden a következők:

Oxigénterápiák alkalmazása esetén gondoskodjunk a szervezet megfelelő antioxidáns vitamin és ásványi anyag ellátásáról!

A témáról bővebben olvashat Paul Mohl: Oxigénterápiák c. könyvében, amely a Z-Press Kiadó gondozásában jelent meg (www.z-press.hu). Tel.: 46/532-080.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!