Keresés
Close this search box.

A sav-bázis egyensúly kibillenése

//

Szervezetünk „vegykonyhája” csak adott pH-tartományban képes megfőzni életünk levesét! A legtöbb betegség kiváltó oka a túlsavasodás. A test lúgosítása és ásványianyag-készleteinek újraépítése minden terápia alapköve. Ez elsősorban természetes, bázisokban gazdag táplálkozással valósítható meg.

Ma már sokan tudják, hogy egész-ségünknek emésztőrendszerünk, a vastag- és vékonybél az alapja. Főleg miután immunrendszerünk kb. 70%-áért a vastagbél a felelős. Emésztőrendszerünk több kilónyi (!) mikroorganizmust tartal-maz, ezek a hasznos bélbaktériumok, gombák, egysejtűek a részesei, egyben felelősei a tápanyagok feldolgo-zásának, hasznosításának. Ehhez megfelelő savas, illetve lúgos környezet szükséges. Emész-tőcsatornánk különböző szakaszaiban különböző a mérhető pH-érték. Nyálunk például lúgos (pH 8 körül), gyomrunkban a termelt gyomorsav igen savas (pH 2-3), míg beleinkben újra a lúgos tartomá-nyé a főszerep. Mi történik, ha ez felborul?

Az emésztés, ami a nyállal kezdődik, nem valósulna meg megfelelő módon, azaz nem kezdődne meg a szénhidrátok lebontása. Ha a gyomorsavunk nem lenne elég savas, többek között nem lenne gátja tömérdek kórokozó bejutásának. Ha a vastagbélben borul fel az egyensúly, például savas irányba tolódik, ezzel megváltozik az ott élő mikroorganizmusok aránya. A savas közeget kifejezetten szeretik a gombák, melyek elszaporodva kiszorítják a hasznos bélbaktériumo-kat. A gombák szaporodásához cukor (szénhidrát) szükséges. Minél több a gomba, annál több édességet kívánunk, ami savas irányba tolja el az egyensúlyt. A kevés mozgás és a nem meg-felelő légzés miatt nem jut elegendő oxigén a sejtjeinkbe, így az erjedési folyamatok kerülnek túlsúlyba, az élesztőgombák (pl. Candida) veszik át a vezető szerepet emésztőrendszerünkben. Köztük és a bélflórát alkotó nélkülözhetetlen baktériumok között felbomlik az egészséges szimbiózis, a gombák nem megemésztik és alkotóelemeire bontják a tápanyagokat, hogy szervezetünk fel tudja azokat venni, hanem saját szaporodásukhoz használják. Így jutunk el a minőségi éhezésig.

Elindul egy ördögi kör, amiből nem könnyű kiszállni, pedig ha nem terhelnénk túl szervezetünket, harmóniában lennénk önmagunkkal akár 120 évig is élhetnénk.

Az elsavasodás megbéníthatja az immunrendszert

Immunrendszerünk legnagyobb része a belekhez kötődik, ezért olyan fontos és hatásos a böjt és a béltisztítás. Védekező-képes-ségünk hatékonysága tehát kb. 2/3-részben a bélrendszer állapotától függ. A túlsavasodás és az elsalakosodás ugyanis megbénítja az immunrendszert, így fogékonyabbá válunk olyan fertőzésekre, melyekkel egy ép immunrendszer könnyedén felvenné a harcot. Tehát nem a vírusok és a kártékony baktériumok miatt betegszünk meg, hanem azért, mert leterhelt immunrendszerünk nem képes megbirkózni velük.

Emellett minden nega-tív gondolat jelentősen befolyásolja immunrendszerünk működését, sőt azzal is megterheljük védekező rendszerünket, ha olyasmire kényszerítjük magunkat, amit a lelkünk mélyén elutasítunk, vagy agyonhajszoljuk magunkat és aggodalmaskodunk.

A test túlsavasodásának legfőbb okai:

Miért zöld növényekkel lúgosítunk?

A zöldek nemcsak lúgosítanak, hanem testünk természetes ásványi anyag, vitamin, nyomelem és enzim készleteit is pótolják.

Aki a zöldek komplex tárházát rendszeresen fogyasztja, biztos lehet benne, hogy tesz a sav-bázis egyensúly helyreállításáért. A lúgosító zöld növények a vitaminok természetes tár-házai, a bennük lévő szerves savak, tökéletes transzporterek az ásványi anyagok beépítéséhez.

A zöld növények természetes vitaminforrások. Immunrendszerünk hatékonyságát nagyban befolyásolja szervezetünk vitamin-ellátottsága, hiszen a vitaminok biztosítják az enzimek aktivitását, ami számos betegség megelőzésében, leküzdésé-ben nélkülözhetetlenek.

A természetben megtalálható zöld növé-nyek keverékével képesek vagyunk lúgosító raktárainkat feltölteni. Szervezetünk e tartalékot veszi igénye, amikor savasító étele-ket, gyógyszereket, stressz-ingert, vagy bármi egyéb savasító hatást előidéző irritációt érzékel.

Zöldvér lúgosító program

(x)

Forrás:
Jakab István: Lúgosítás a kór-talanság útja.
Víztérítő Kiadó 2008.
A könyv megrendelhető a következő elérhetőségeken:
www.vivanatura.hu
info@kombucha.hu
vevoszolg@kombucha.hu
tel.: 06-27/358-465

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!