Keresés
Close this search box.

Elhízásáért felelős gének

//

Kutatók felfedeztek egy új génsort, ami az elhízásért, a derékbőség növekedéséért, és akár a 2-es típusú diabétesz kialakulásáért is felelős lehet. A génsorozat a brit népesség 50%-ánál fellelhető.

Ezek a gének akár 2 kg-os súlygyarapodást, 2 cm-es derékbőség növekedést, továbbá az inzulinnal szembeni ellenállást válthatják ki. A gének előfordulása gyakoribb az európai és ázsiai (ott főként indiai) ősökkel rendelkező lakosságban. Ez magyarázattal szolgálhat arra, hogy 2020-ig miért a világ népességének 25%-át kitevő indiaiaknál fordul majd elő az előrejelzések szerint, a világ szív-érrendszeri betegségeinek 40%-a.

Az újonnan felfedezett génsor – a kutatók szerint – a test energiaszintjének befolyásolásában játszik szerepet, a bevitt táplálék és az abból nyert energia hasznosítása nyomán. A feltárt összefüggés lehetővé teszi az érintettek, veszélyeztetettek könnyebb azonosítását, illetve megfelelő megelőzési technikák és kezelési eljárások kidolgozását a betegség visszaszorítása érdekében.

orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!