Keresés
Close this search box.

Gyógyítható-e az influenza és a nátha?

//

Az influenza és a nátha nem ugyanaz a betegség, bár mindkettőt vírus okozza. Vírusok ellen egyetlen eszközünk van: a saját immunrendszerünk. A gyógyulás tehát – minden külső hókusz-pókusz ellenére, belülről fakad. A magunk részéről három dolgot tehetünk, egyik a megelőzés, másik immunrendszerünk „harcképességének” fenntartása, harmadik pedig az ún. terápia, mely – jelen esetben – a tünetek enyhítését célozza, tekintsük át, hogyan.

Gyógyítható-e
az influenza
és
a nátha?

A vírusoknak általában nincs specifikus ellenszere, így a tényleges gyógyítás saját védekező rendszerünkre hárul. A betegség során alkalmazott terápia célja, a tünetek enyhítése.

Nátha esetén ezt a célt szolgálják a lohasztó orrcseppek (az orr és a melléküregek szellőzése céljából), melyeket csak 3-5 napig szabad használni. A panaszok enyhítésében a nem szteroid gyulladáscsökkentők, például szalicil (pl. Neo Citran, Coldrex) is segít a nyálkahártya-gyulladás, duzzanat enyhítésével. Gyógyulásig javasolt a pihenés, a fizikai terhelés és éjszakázás kerülése, a dohányzás és alkohol mellőzése, valamint a bőséges folyadék-fogyasztás és a tiszta levegő.

Orrcsepp-függőség legtöbbször heveny nátha, vagy allergiás nátha elégtelen kezelése során alakul ki, vagy ha a beteg esténként, elalvás előtt használ orrcseppet az alvás alatti légzés megkönnyítésére. Ilyenkor a lohasztó orrcsepp hatásának elmúltával jelentős nyálkahártya-duzzanat lép fel, ami újabb orrcsepp-használatot indikál. Válasszunk ezért hosszú (6-7 óra) hatóidejű orrcseppet! Közülük az anti-allergiás hatásúak antihisztamint, cromoglikátot vagy szteroidot tartalmaznak gyulladáscsökkentő céllal. Az antimikróbás hatású spray-k az orrnyálkahártyára helyileg juttatott antibiotikummal gátolják a kórokozók szaporodását.

Tapasztalataink szerint, a lakosság nagy része nem ismeri az orrcseppentés helyes technikáját. Helytelen ugyanis a fejünket felemelve végzett orrcseppentés, helyette állva, ülve, vagy térdelve hajtsuk fejünket teljesen előre, fekvő betegek pedig hanyatt fekve, az ágy széléről lógassák le fejüket, és így cseppentsenek. A gyógyulást elősegíthetjük még tengeri sós orröblítéssel, és illóolajokkal történő inhalálással is, ami a kapcsolódó tünetek, torokfájás, köhögés esetén szintén előnyös.

Fel kell még hívnunk a figyelmet a lohasztó orrcseppek működési mechanizmusára, azaz érszűkítő hatására. Épp emiatt nem szabad korlátlan mennyiségben használni a recept nélkül kapható orrcseppeket, mivel az orrnyálkahártyáról felszívódnak, a vérkeringésbe kerülnek, és más testtájakon is veszélyes érszűkületet okozhatnak! Emiatt különösen óvatosan kell alkalmazni csecsemőkorban és terhesség esetén!

A náthával ellentétben az influenza nem feltétlenül jár légúti panaszokkal. Vezető tünete a magas láz, izom- és végtagfájdalom, gyengeség, rossz általános állapot. A különféle típusú influenza vírusokhoz igazodóan készülnek el a védőoltások, melyek idősek és gyermekek részére feltétlenül ajánlottak. Fertőződés után azonban ezek már hatástalanok, olyankor már csak a jól ismert tüneti kezelés lehetséges, melynek legfőbb részei a lázcsillapítás, ágynyugalom, illetve a folyadék- és vitaminpótlás.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!