Keresés
Close this search box.

Klimaxdiéta

//

Nemcsak az fontos, hogy a menopauza alatt – életünk második szakaszában – mi történik velünk, hanem legalább ennyire az is, hogy mi történik bennünk – testi és lelki értelemben egyaránt. Szerencsére mindennek nem pusztán elszenvedői, hanem aktív, kreatív alakítói, irányítói is lehetünk.

A nők sorskönyvi utasításának megfelelően az a dolguk, hogy egész életükben kedvesek legyenek, hogy megfeleljenek, és mások kedvére tegyenek. A változókorban azonban végre eljön az idő, hogy minden beteljesítetlen vágy valóra váljék, s hogy örülni tudjunk új céljainknak.

Ehhez persze szükség van a tudatos hozzáállásra: nem győzöm hangsúlyozni a rendszeres testmozgás, a megfelelő stressz-kezelés, valamint a kiegyensúlyozott, változatos, életkori sajátosságokhoz igazított speciális étrend kialakításának fontosságát.

Tartsuk szem előtt, hogy a mindennapi menüben kiemelt helyet foglaljanak el a telítetlen, növényi zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek, növényi olajok, növényi magvak (például szezámmag, lenmag). Fogyasszunk naponta több adag nyers gyümölcsöt és zöldséget. A húsokat időnként helyettesítsük fito-ösztrogéneket tartalmazó szójával, illetve Omega-3 zsírsavban bővelkedő halféleségekkel.

Hogy miért is van erre szükség? Tudni kell, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakorisága a menopauza előtti években lényegesen alacsonyabb, mint az azonos életkorú férfiaknál, a változókor után viszont meghatározó tényezőként jelenik meg. A zsíranyagcsere folyamatok alapvetően megváltoznak ebben az időszakban: a változókor után a nők káros – LDL – koleszterinszintje megemelkedik. Már pedig a szív- és érrendszeri betegségek kiemelt kockázati tényezője a magas koleszterinszint. Ennek megelőzésével – életmódunk célzott átalakításával, tudatos, kiegyensúlyozott táplálkozással, sőt még a napi testedzéssel is – sokat tehetünk nemcsak a változókori közérzet javításáért, hanem életünk meghosszabbításáért is.

Dr. Valló Ágnes
belgyógyász – pszichoterapeuta

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!