Keresés
Close this search box.

Tabuk nélkül férfiakról nemcsak férfiaknak

//

A nemzőképtelenséget és a közösülési képtelenséget egyaránt impotenciának nevezzük. Jelen írásunkban ez utóbbiról lesz szó, mivel a probléma Magyarországon mintegy félmillió férfit érint, és a közhiedelemmel ellentétben, nem csak az idős korosztálynál fordul elő.

A merevedés (erekció) igen bonyolult idegi, pszichés, hormonális és érrendszeri működések eredményeként jön létre. Nemi izgalom során a hímvessző barlangos részeibe vér áramlik, majd ahogy a hímvessző megtelik vérrel, a falában található vénák elzáródnak, megakadályozva ezzel a vér elfolyását. Kórosnak tekinthető, ha nem jön létre a behatoláshoz szükséges merevedés, illetve ha az nem marad fenn a szexuális együttlét végéig. Olykor persze minden férfival előfordulhat, hogy „nem jön össze a dolog”, ha viszont ez rendszeresen jelentkezik, tanácsos szakorvoshoz fordulni. Sokan ringatják magukat abban a tévhitben, hogy a probléma magától megoldódik, de ez nem szokott bejönni, sőt idővel egyre súlyosbodhat, ami önértékelési zavarokhoz, a párkapcsolat megromlásához, akár a szexuális élet teljes feladásához vezethet.

A probléma hátterében az esetek mintegy 80%-ában szervi okok állnak, melyek hosszú távon nem csak a szexuális életet, de az életkilátásokat is ronthatják. A leggyakoribb ok ugyanis a kis erek betegsége, ami a sokat tárgyalt metabolikus szindróma körébe tartozik, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, magas koleszterinszint és vérnyomás mellett. Mivel e betegségek sokáig nem okoznak tünetet, lehet, hogy épp a merevedési zavar az egyetlen árulkodó jel az orvos számára a pontos diagnózis és a megfelelő terápia összeállításához.

A potenciaproblémákkal urológus-andrológus szakorvosok foglalkoznak, s az alábbi terápiás lehetőségekkel ma már a merevedési zavarok 90%-a sikeresen kezelhető.

– Gyógyszerek – Világszerte több millió férfi használja sikerrel a potencianövelő tablettákat, melyeket a szexuális együttlét előtt kell bevenni, hatásukhoz általában nemi ingerlés is szükséges. A tablettákat az orvos írja fel, mivel súlyos szívbetegség esetén, vagy nitrát tartalmú gyógyszerekkel együtt nem szedhetők. Az apomorfin nevű gyógyszer a hagyományos potencianövelő tablettákkal szemben a nemi vágyat (és a hányingert is…) fokozza.

– Vákuumos módszer – A kellő merevség egy vákuumpumpa használatával érhető el, s a hímvessző tövére húzott gumigyűrű segítségével hosszabb ideig fenntartható. Azok számára ajánlott, akik például szív- és keringési rendellenesség miatt nem szedhetnek potencianövelőt.

– Injekció – Az egyik legrégebbi kezelési forma. Ma már csak azoknak javasoljuk, akik kismedencei műtéten estek át, vagy a tablettás kezelés nem hat. Az alprosztadil vagy prosztaglandin tartalmú injekciót röviddel a közösülés előtt, közvetlenül a hímvessző barlangos testébe kell fecskendezni, melytől néhány perc elteltével – ingerlés nélkül is – létrejön a merevedés, ami maximum egy óra hosszáig tart. A módszer meglehetősen drága, használata körülményes.

– Műtéti megoldás – A hímvesszőbe műtéti úton behelyezett protézist azoknak ajánlják, akiknél a többi módszer nem használható. Létezik már modernebb, „leereszthető” protézis is, amely nemcsak félmerev, de ernyedt állapotba is hozható. A beavatkozás igen költséges, a társadalombiztosító nem támogatja.

– Pszichoterápia – Lelki tényezők csak kb. 20%-ban szerepelnek kiinduló okként, viszont 100%-ban számolnunk kell velük a kudarc lelki következményeként, hiszen a merevedés a férfias énkép egyik legfőbb része, nélküle óhatatlanul önértékelési zavar lép fel. Párterápiával nagyobb eredmények érhetők el, és segíthet a szexuális igények összehangolásában is.

Hiába áll rendelkezésre a kezelések széles választéka, sokakat még mindig visszatart a szemérem és a szégyenérzet, pedig az első lépést a betegnek kell megtennie, lehetőleg társával együtt, hiszen a szexuális probléma mindig a partnerek közös ügye.

Dr. Eörsi Dániel
orvos-szaktanácsadó
korkontroll.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!