Keresés
Close this search box.

Táltosok itala a macskamenta

//

A mentafélék kevésbé ismert fajtája a bugás macskamenta, melynek latin neve – nepeta pannonica – is elárulja, hogy hazánkban őshonos növényről van szó, melyet a népgyógyászat régóta használ. Furcsa nevét onnan kapta, hogy a levélből kiszabaduló illatanyag rendkívüli mértékben vonzza a macskákat.

A magyar néphit azt tartja, hogy táltosaink itala a bugás macskamenta volt. Erdélyben elsősorban nyugtató hatását ismerik, Szlovákiában pedig emésztésjavításra használják.

Mint a mentaféléket általában, ezt is elsősorban fertőtlenítésre és megfázásos betegségek gyógyítására használjuk. Kiváló hurutoldó, köhögésre, torokgyulladásra eredményesen használható. A benne található hatóanyag rokonságban van a valeriana officinalis, a macskagyökér egyik hatóanyagával, így idegnyugtató hatása is van.

Nemcsak megfázásra, hanem influenzás megbetegedésekre, és azok megelőzésére is kiválóan alkalmas ez a kivételes növény. A téli időszakban különösen, de megelőzésre akár egész évben is ihatja mindenki ennek a nagyon jóízű gyógynövénynek a teáját. Megelőzésre heti 2 csészével ajánlok, betegség esetén pedig napi 2-3 csészével is lehet inni belőle. Elkészítése: egy csapott evőkanál teafüvet leforráznak 2,5 dl vízzel, lefedve állni hagyják 10–15 percig, ízesítés nélkül vagy kevés mézzel fogyasszák. Jó íze miatt élvezeti teának is kiváló, ráadásul korlátozás nélkül, bármeddig iható.

Nálunk a Bükk hegységben egész mezőket borít be a macskamenta. Mivel máshol az országban nem is gyűjtik ezt a gyógynövényt, ha keresik, hozzánk forduljanak! A tiszta, vegyszermentes környezetben gyűjtött, az átlagosnál bizonyítottan magasabb hatóanyagú gyógynövényekkel egészen biztosan elkerülhetik az idei télen a náthát!

Mivel gyógynövényeinket kis mennyiségben szedjük, sem gyógynövényboltokban, sem patikákban nem találják meg őket, egyedül Bükkszentkereszten, a Gyógynövényházban, és Budapesten, az V. ker. Bank u. 6. szám alatt kaphatók.

Telefonszámaink 06-46/390-278, 06-1/269-3359 és 06-30/590-4505. Honlapunkon is találnak hasznos információkat, címünk: www.gyorgytea.hu

Szabó György
bükki füvesember,
népi gyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!