Keresés
Close this search box.

Az influenza megelőzése gyógynövényekkel

//

Immár beköszöntött a megfázások és a légúti megbetegedések szezonja, sőt az influenza is terjedőben van. A hagyományos kínai orvoslás (TCM) szerint ilyenkor az elsődleges feladat a megelőzés. Pekingben például minden családhoz eljuttatnak egy tájékoztató füzetet, melyben felsorolják a hatékony védekezési módszereket. A TCM tapasztalatai szerint ugyanis a vakcinális gyógyszerek mellett a természetes gyógynövények is hatékonyan segíthetik a védekezést.

Az influenza megelőzése gyógynövényekkel

Köztük a hagyományos kínai orvoslásban több ezer éve használt kínai csillagánizs (Illicium verum), melynek fő hatóanyaga, a sikimisav az influenza megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerek egyik építőeleme is egyben,

A WHO őszi Hong Kongban megrendezett konferenciáján azt javasolták, hogy minden ország dolgozza ki a védekezést, megelőzést segítő módszerek eljuttatását a lakossághoz. A kínai kormány nemcsak a vakcinális gyógyszereket fejleszti, hanem klinikai körülmények között kutatják a megelőzésben hatékony gyógynövényeket is. Az influenza elleni védekezés során – a helyes életmód és táplálkozás mellett – az immunrendszer megerősítésére elsősorban a gyógynövényeket ajánlja.

Az influenzás időszakban fontos a vírusok szaporodását gátló fehérjét, az interferont serkentő gyógynövények fogyasztása, így a már jól ismert echinacea, ginszeng, vagy a különböző méhészeti termékek (méz, méhpempő), a C-vitamin, valamint egyéb gyógynövények is ajánlhatók. A hagyományos kínai orvoslásban több ezer éve használják például a kínai csillagánizst (illicium verum) fűszerként vagy gyógytea formában, többek között méregtelenítés céljából. A modern gyógyszerészeti kutatásoknak köszönhetően hatóanyaga, a sikimisav napjainkban már az influenza megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerekben is szerepel.

Ajánlok egy házilag könnyen kivitelezhető módszert a légutak védelmére:

Készítsünk egy liter gyömbérteát, majd a teában főzzünk 15–20 percig 15 gramm újhagymát, 30 gramm jégcsap retket és 4 szem aszalt jujuba gyümölcsöt, majd langyosra hűtve fogyasszuk el kortyonként.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!