Keresés
Close this search box.

Egészséges gyerekből – egészséges felnőtt

//

A gyermekkorban jelentkező, és 6-7 éves kor után is tartósan fennálló túlsúly nagymértékben növeli a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A későbbi súlyos szövődmények megelőzése miatt rendkívül fontos a gyermekkori elhízás elkerülése – kérdés tehát, hogyan neveljünk egészséges gyermeket?

Korábban azokat a túlsúlyos gyermekeket tartották a szív- és érbetegségek szempontjából veszélyeztetettnek, akiknél az elhízás az ún. metabolikus szindrómával társult, vagyis emelkedett vércukorszint, magas vérnyomás és emelkedett vérzsír-szint is jelentkezett. Nemrégiben azonban a Nemours Gyermekklinika és a Mayo Klinika orvosai által elvégzett kutatás során olyan faktorokat találtak, egyébként teljesen egészséges, de elhízott gyermekek vérében, amelyek egyértelműen előrejelzik a szívbetegségek kialakulásának nagyobb kockázatát. Ezek a laboreltérések már 7 éves korban kimutathatóak voltak a normál testsúlyú gyermekekhez képest. Ez arra figyelmeztet, hogy a jövőben az elhízást nem csak akkor kell komolyan venni, ha egyéb, a fenn említett metabolikus szindrómát kísérő betegségekkel is társul.

Nem csak a hajlam öröklődik

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az elhízás a leggyakoribb nem fertőző krónikus betegség. Testsúlyunk kialakulásáért génállományunk és életmódunk egyaránt felelős. Így azokban a családokban, ahol a hízásra való hajlam öröklődik, különösen figyelni kell a gyermek súlyának megtartására.
Az összefüggést az athéni Harokopio Egyetem kutatói által elvégzett vizsgálat is igazolta. A kutatás során 2300 iskolakezdés előtt álló gyermeket vizsgáltak. A gyermekek és szüleik testtömeg indexének összehasonlításából egyértelműen látszott az összefüggés az örökletes tényezők, a szülők életmódja és a gyermekek súlya között. Azokban a családokban, ahol egy elhízott szülő volt, ott a gyermekeknél kétszeresére nőtt az elhízás kockázata. Két elhízott szülő esetén a gyermeknél jelentkező túlsúly valószínűsége már 2,4-szeres volt.

Túlsúlyos kisiskolások

Fokozatos életmódváltás

1. Zárjuk ki a felesleges kalóriákat!
A gyermekeknél a testsúlycsökkentés csak fokozatos lehet. Drasztikus diéta egy fejlődő szervezet számára semmiképpen nem jöhet szóba, emellett a túl gyors fogyást gyakran követi visszahízás. Fogyasztó tabletta gyermekkorban biztonsággal nem alkalmazható.
Érdemes az ételek minőségét és összetételét megváltoztatni. Szép eredményeket érhetünk el már azzal is, ha a korábban elfogyasztott cukrozott üdítő mennyiségét korlátozzuk. Helyette igyunk ásványvizet, készítsünk közösen frissen facsart gyümölcslevet, vagy szőlőcukorral ízesített limonádét, mézes gyümölcsteát.
A koffein tartalmú italok fogyasztása gyermekek számára nem javasolt, egyrészt élénkítő hatásuk miatt, másrészt mivel a koffein fokozza az anyagcserét, ilyen módon pedig meggátolja a fontosabb vitaminok és ásványi anyagok – többek között a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen kalcium – felszívódását.

2. Gyorséttermi csapdák
A nagyobb városokban ma már mindenhol elérhető egy-egy gyorsétterem, mely kínálatával valóban nagy csábítást jelent a kisiskolások számára. A 7-10 évesek körében már intenzíven jelentkezik a kortársi csoporthoz való tartozás igénye és a zsebpénz megjelenésével már nem tudjuk eltiltani őket a gyorséttermekben való étkezésektől. Ezt ellensúlyozni azzal lehet, ha az otthoni ételeket egészségesen készítjük el, és sok nyers és párolt zöldséget iktatunk az étrendbe.

3. Sport
A normál testsúly eléréséhez és megtartásához elengedhetetlenül fontos a rendszeres testmozgás. Ismertessük meg a gyermeket minél több sportággal. Ha a gyermek kedvet érez hozzá, válasszunk közösen valamilyen délutáni elfoglaltságot. Lehet ez úszás, küzdősport, vagy csapatjáték, a lényeg, hogy a gyermekkel elfogadtassuk és megszerettessük a mozgás örömét. Délutánonként, esténként menjünk közösen sétálni, vagy a közeli pályára focizni, kosárlabdázni. A hétvégi programok szervezése során válasszunk aktív kikapcsolódást. Ez lehet akár séta a közeli erdőben, télen közösen tanulhatunk korcsolyázni, tavasszal tervezhetünk kerékpár túrákat, a lényeg, hogy a mozgás élmény legyen a család és a gyermek számára egyaránt.

4. Csokik, chipsek mellőzése
A plusz kilók többsége a rejtett kalóriákból és a nassolásból származik. Törekedjünk a rendszeres étkezések kialakítására. Még a gyermekeknek is elegendő a napi ötszöri étkezés: a reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora. Emellett nincs szükség további étkezésekre, plusz kalóriákra. Ha a gyermek mégis megéhezne, kínáljuk az évszaknak megfelelő egészséges nassolni valókkal: friss gyümölccsel, esetleg aszalt gyümölccsel, müzlivel.

5. Számítógépes játékok, tv
Ma a legtöbb kisiskolás szobájában van tv vagy számítógép, és rendszeresen játszik számítógépes játékokat. Nem kell ezektől ezután sem eltiltanunk, de ügyeljünk arra, hogy csak meghatározott ideig töltse ezzel a délutánt vagy az estét. Emellett biztosítsunk elegendő időt a friss levegőn való mozgásra és játékra is.

6. Családi példamutatás
Ahogy a gyermeknevelés minden területén, úgy az egészséges étkezési szokások kialakításánál is döntő szerepet játszik a példamutatás. Ahhoz, hogy a gyermek egészségét megőrizhessük, az életmódváltást saját és családunk életében is szükséges megvalósítanunk.

Dr. Kósa Éva
belgyógyász, angiológus szakorvos
Oxygen Medical
www.orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!