Keresés
Close this search box.

Emészteni nehéz!

//

Nyakunkon az ünnep! Közeledik a karácsony, ami nemcsak pihenést, kikapcsolódást, hanem szervezetünknek – ezen belül is emésztőrendszerünknek – nagy megterhelést jelent. Az ünnepi asztalnál ugyanis mindenki lelkiismeret-furdalás nélkül tömi tele a hasát, röviddel azután pedig következik a gyomorfájás, haspuffadás, epegörcs, mert emészteni – legalábbis ilyen mennyiségű, ennyi fogásból álló lakomát – igenis nehéz!

Leggyakoribb probléma az étkezést követő puffadás, felfúvódás, amit a belek gázosodása, illetve a rossz epeműködés okoz. Ne együnk egyszerre sokat és sokfélét! Szükség esetén étkezés után azonnal vegyük igénybe a patikában kapható, epeműködést segítő készítményeket, illetve házilagos módszerként, reszeljünk az ételekbe gyömbért vagy petrezselymet, s fogyasszunk megelőzésként kamilla, borsmenta és ánizsmag keverékéből készült teát.

Normális esetben az epe napi kétszer ürül ki. Ehhez fontos, hogy egy-egy étkezés között legalább 5-6 óra teljen el. Aki hajlamos az epebántalmakra, az ne csak a zsíros ételeket, hanem a télen előszeretettel rágcsált olajos magvakat (tökmag, napraforgómag) is kerülje. Részesítse előnybe a keserű ízt, ami segíti az epe ürülését. Ízesítéshez használjon kurkumát, articsókát, rozmaringot.

Tanácsok karácsonyra: készítsük az ünnepi vacsorát keserű ízek felhasználásával. A pulykára üröm, rozmaring, a párolt káposztára almaecet, a halra citrom és bazsalikom való. A sültekhez készíthetünk almakompótot. Étkezések után ne feküdjünk le, inkább tegyünk egy jó sétát, ami a plusz kilók ellen is ajánlatos. A zavartalan ünnepi hangulat érdekében legyünk tehát óvatosak, hogy csak a meghittség járjon át bennünket…

orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!