Keresés
Close this search box.

Felfázás és egyéb urológiai problémák

//

Az egyik leggyakoribb húgyúti panasz, a köznyelvben „felfázásként” emlegetett tünet-együttes. Igaz ugyan, hogy a hideg idő beálltával a betegség gyakorisága növekszik, ám a legtöbb esetben a panaszokat nem a hideg, hanem számos egyéb tényező okozza. Tekintsük át, melyek ezek, s mit tehetünk ellenük!

Felfázás
és egyéb urológiai problémák

Az akut hólyaggyulladás egyik kiváltója valóban a hideg, a nem megfelelő öltözet, esetleg hideg fürdő okozta felfázás, de emellett gondolnunk kell a szexuális élet, vagy közös fürdőzés okozta bakteriális fertőzésekre is, melyeket még meleg gyógyfürdőkben is „beszerezhetünk”.

Az akut hólyaggyulladás, hólyaghurut alhasi fájdalommal, gyakori, sürgető, de kis mennyiségű vizeletürítéssel jár, amit kellemetlen, csípő, szúró érzés kísér. A vizelet gyakran zavaros, kellemetlen szagú, ijesztő tünetként véres vizelet is jelentkezhet. Nem jár lázas állapottal, ezért láz és fenti tünetek esetén – a húgyutakon felszálló fertőzés veszélye miatt – mindig gondolni kell az akut vesemedence-gyulladás lehetőségére is.

A nők – rövidebb húgycsövük okán – gyakrabban érintettek, közülük is inkább a fiatalabb korosztály, de változó korban a tünetek újra gyakoribbá válhatnak.

Férfiaknál akut hólyaggyulladás önmagában ritkán alakul ki, inkább húgycsőgyulladással és prosztatagyulladással együtt jelentkezik, melyről a későbbiekben még szólunk.

Idősebb embereknél a véres vizelettel kísért hólyaggyulladás figyelmeztető jel lehet, hátterében hólyagdaganat is állhat, ezért a kivizsgálás fokozott gondosságot igényel.

A hólyaghurutos panaszok gyakran spontán gyógyulnak, a betegek 20–50%-a egy hét alatt kezelés nélkül is tünetmentessé válhat, de akut hólyaggyulladás esetén szükség lehet egy rövid, 3-5 napos antibiotikus kezelésre is.

A betegek mintegy 30%-ánál, főleg nők esetében, gyakrabban találkozunk 3 hónapon belül visszatérő hólyaghuruttal, még többeknél, az esetek 75–80%-ánál a húgyúti fertőzés 2 éven belül ismételten jelentkezik. A női változókorban, az ösztrogénhiány következtében, gyengül a hüvely normális, fertőzésekkel szembeni védekezése. Vizeletpangást fenntartó egyes anatómiai eltérések (hólyagsérv, húgycsőszűkület, hólyaggyengeség) ugyancsak hajlamosítanak az alsó húgyúti fertőzések gyakoribb visszatérésére. A visszatérő hólyaghurutra való fokozott hajlamot emellett bizonyos vércsoport antigén-hiányának, esetleg a hüvelyi váladékban észlelt alacsonyabb immunglobulin szinteknek is tulajdoníthatjuk.

Gondolnunk kell arra is, hogy műtétek utáni, egy napnál hosszabb ideig tartó, vagy állandó katéter-viselés esetén, a hólyagban lévő idegen test kedvez a baktériumok elszaporodásának, így a húgyúti fertőzés kialakulásának is, melyet a katéter-cserék alkalmával adott, alacsony dózisú antibiotikum kezeléssel mérsékelhetünk.

A szexuális élet és a hólyaghurut összefüggéseit vizsgálva, figyelembe kell vennünk, hogy a női húgycső rövid, csak mintegy 3-4 cm hosszú, külső nyílása pedig a végbél közelében van. Ebből következik, hogy a normál bélflóra baktériumai (leggyakrabban az E. coli) az aktus alkalmával könnyen feljuthatnak, és megtapadva gyulladást okozhatnak. A nők tehát elsősorban nem partnerüktől kapják a húgyúti fertőzést, hanem saját maguktól fertőződhetnek. Így az óvszer használata is csak a férfi partnert védi. Nőknek csak a szexuális úton terjedő betegségek ellen nyújt védelmet, illetve abban az esetben, ha a fertőzés forrása valóban a férfi volt. Visszatérő, szexuális élettel összefüggésbe hozható hólyaghurutok esetén azonban indokolt lehet a férfi partner kivizsgálása is.

Bármilyen eredetű hólyaghurut esetén mindenképp ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás (napi minimum 2 liter), a fűszeres ételek és az alkoholos italok mellőzése, illetve gyógyulásig a további hideghatások, felfázások elkerülése.

A hólyag- és vesetisztítás bevált népi gyógymódja a zsurló-aranyvessző-nyírfalevél tea, és a medveszőlő tea-kúra. Gyulladáscsökkentő hatású a cickafark, pásztortáska, apróbojtorján és körömvirág felhasználásával készült teakeverék. Zeller-, petrezselyem- és lestyánlevél fogyasztásával, vagy a belőlük készült teával, melybe 1-2 szem borókabogyót is teszünk kitűnő húgyúti tisztító hatást érhetünk el. Tartsuk lábunkat és derekunkat mindig melegen, panasz esetén a hólyagra, éjszakára száraz korpafűből készült pakolást is tehetünk. A kismedence vérellátását célzott tornával, masszázzsal, sőt akupunktúrával is javíthatjuk. A gyorsabb gyógyulást ott végzett talpmasszázzsal is elősegíthetjük.

A hólyaghurut kapcsán, férfiak esetében említést tettünk a prosztatagyulladásról is, amely a férfiak felénél – életük során – legalább egy alkalommal előfordul. A meghűlés, felfázás, vagy fürdőből származó bakteriális fertőzés okozta akut gyulladás (prosztatitisz) magas lázzal, gyakori, fájdalmas, nehezített vizeletürítéssel, esetenként vizelet elakadással is járhat. Kórházi kezelést igényel antibiotikum kúrával, melyet még a panaszmentesség után is mintegy 4 hétig folytatni kell, nehogy a gyulladás krónikussá váljon.

A krónikus prosztatagyulladás viszont sem lázzal, sem heves tünetekkel nem jár, esetenként szinte teljesen tünetmentesen zajlik. Többségében azonban alhasi, heretájra, gátba, végbéltájra kisugárzó fájdalom, gyakori és vékony vizeletsugárral, hosszú ideig tartó vizelés jellemzi. Gyakoriak a merevedési zavarok és az ejakulációs problémák is. Sok beteg fő panasza a korai magömlés.

Kezelését legalább 6–12 hétig kell folytatni, a bakteriális fertőzést megszüntető, célzott antibiotikum terápiával. Gyulladás-gátló és a prosztata izomelemeit ellazító, megnagyobbodását csökkentő gyógyszerek alkalmazása is javasolt. A simaizom-lazító gyógyszerek hatására nemcsak a vizeletáramlás javul, hanem a felgyülemlett prosztataváladék kiürülése is könnyebbé válhat. A növényi kivonatokból, gyógynövényekből készült, nem vényköteles termékek szintén kedvezőek a gyulladásos tünetekre. A korábban széles körben alkalmazott prosztatamasszázst, az utóbbi időben alig végzik, pedig jótékony hatása vitathatatlan.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!