Keresés
Close this search box.

Férfi önérzet és egészség

//

Számtalanszor találkozom a látszólag erős, határozott férfiak mögött megbúvó elbizonytalanodott, nehézségekkel teli emberekkel. Tudjuk, a csecsemő egyformán sír, akár fiú, akár lány, ám később a nemek megkülönböztető nevelése során, a kisfiúk megtanulják, miként lehetnek „férfiasak”. Ki gondolná, hogy e jól rögzült viselkedésmintának nemcsak előnyei, de hátrányai, sőt veszélyei is vannak?

Férfi önérzet és egészség

Minden kisfiú valamilyen hőshöz igyekszik hasonlítani, aki erős, kemény, bátor és rendíthetetlen. A mesebeli, vagy filmbéli ideál, a példakép soha nem sír, nem panaszkodik, nem beszél a gondjairól, fájdalmairól, félelmei pedig egyáltalán nem léteznek. Nemcsak a külvilág, de a fiú saját igénye is, hogy megfeleljen a belső világ elhazudását követelő elvárásnak, így e gyermeki magatartásból álságos felnőttkori viselkedés, torz önkép alakulhat ki.

Magabiztos férfi nem épül föl a cigizéstől, sörözéstől, minőség nélküli szextől. Az apák ritkán tanítják meg erre fiaikat, sőt a burokban nevelés sem kedvez a fejlődésnek. A pornó világa ugyancsak hamis képet közvetít, ami nem segít a szexualitás képességek kialakításában.

Marad tehát a magabiztos képet mutató, bizonytalan fiatal férfi, akinek a partnernője is saját bizonytalanságával küzd. A két szorongó ember pedig nehezen tud nagy extázist megélni játékos, örömteli szerelmes összefonódás során. Ha még szégyenkeznek is maguk miatt, és erről beszélni sem tudnak, akkor elmaradhat a fejlődés. Ellenkező esetben gyönyörű, közösen megtett, öröm felé vezető úttal ajándékozhatják meg egymást. Szorongás esetén azonban a szexnek még feszültségnövelő hatása is lehet, ami számos tünetet eredményezhet.

A pénisz érzékeny műszerként reagál a belső állapotra, ami szex közben nem kendőzhető többé el. Ha a férfi szomorú, csalódott, a pénisz is ezt fogja kommunikálni. Amennyiben lelkes, izgatott, szerelmes állapotban van, akkor ez – félreérthetetlen módon – szintén láthatóvá válik, sőt a kettő közötti ingadozás, bizonytalanság is megmutatkozik a hol merev, hol elgyengült állapotban.

A párkapcsolat későbbi szakaszában is jelentkezhet szorongás. A szexuális vonzódás csökkenésével, a férfi leértékeli önmagát, mert nem tudja testiségben mindazt nyújtani, amit elvárnak tőle (magától). Ez újabb szégyenre adhat okot, s nehéz róla beszélni, így megoldás sem születhet.

Egy vidéki klinikán olyan férfiakat tanítok Kriston Intim Tornára, akiket prosztata daganattal műtöttek, és emiatt vizelettartási, illetve potencia problémával küzdenek. Beszélgetéseink során kiderült, hogy legtöbbjüknek a betegséget megelőző időszakban a férfiassággal összefüggő, önértékelési problémájuk volt. E téren a tényleges magabiztosság megteremtése a súlyos panaszok megelőzését is szolgálhatja! Mindez nem problémamentességet jelent, hanem őszintén vállalt helyzeteket, melyre az ember keresi a megoldást.

Egy tanítványom mesélte, hogy a felesége soha nem volt oda a szex-ért, s a ritka alkalmak sem voltak különösen lelkesítőek. Minimálisra csökkent közöttünk az együttlét, és ez feszítette őket, de nem beszéltek róla. Majd a férfi szerelmes lett, titokban jutott örömhöz. Később a szeretővel is gondok adódtak. Innentől kezdve már két helyen élt át nehézségeket, ám senkinek nem tudott róla beszélni. Ez a férfi mondta, hogy betegsége következtében tanulta meg felvállalni önmagát. A fiát már erre tanítja.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!