Keresés
Close this search box.

Helytelen fogápolás, súlyos következményekkel

//

Brit kutatók vizsgálatai szerint, a helytelenül ápolt fogazat nem csak higiéniai probléma, hanem súlyos következményekkel járhat, így jelentősen növeli a szívinfarktus, az érelmeszesedés, valamint a koraszülés kockázatát. Mivel tudjuk hát biztosítani fogaink hosszú távú egészségét?

Gondos fogápolás hiányában, a fogakon lerakódott lepedék a nyálban található ásványi anyagokkal keveredve fogkő kialakulásához vezet, emellett a szájban lévő több száz féle baktérium is elszaporodhat. A fogkőben megbúvó baktériumok idővel különböző gyulladásokat, a fogíny megbetegedéseit eredményezik. Ínygyulladás, fogínyvérzés esetén a kórokozók a véráramba jutnak, a vérlemezkékhez tapadnak, ezáltal alvadásra kényszerítik őket, ami vérrögök kialakulásához vezethet. A gyulladás az erek folyamatos szűkítésével növeli az érelmeszesedés kockázatát.

Plakk-képződésre különösen hajlamosak: a cukorbetegek, vérképzőszervi- vagy anyagcsere-betegséggel élők, a várandós nők, a dohányzók, a rendszeresen stressznek kitett, vagy gyenge immunrendszerű személyek, így nekik különösen fontos a fogápolás.

A fogak védelmére alkalmasak a fluoridot tartalmazó fogkrémek és szájöblítők, illetve a xilit és szorbitol tartalmú rágógumik. A xilit, mint cukorhelyettesítő, segít a fogszuvasodás megelőzésében. A cukros rágókkal ellentétben, nem erjed a szájüregi baktériumok hatására, és megakadályozza azok további szaporodását. A sorbitolt a szájüregi baktériumok csak lassan használják fel, így kevésbé járul hozzá a fogszuvasodáshoz, mint a szacharóz.

Az ásványi anyagok közül a megfelelő kalcium és szilícium ellátás kiemelten fontos, hiányukban a fogzománc sérülékenyebb, így a fogak könnyebben romlanak. Korábban a gyermekeknek D-vitamin tartalmú csukamájolajat adagoltak a csontok és fogak erősítésére. Az egészséges szájflóra fenntartását, a hasznos szájüregi baktériumok szaporodását segíti a B6-vitamin, a káros baktériumokat pedig távol tartja a rendszeres grépfrútmag-olajos öblögetés, ami egyben a gyulladást és a fogszuvasodást is mérsékli.

dr. Benkő Krisztina
www.orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!