Keresés
Close this search box.

Influenza, nátha homeopátiás kezelése

//

Télen igen gyakoriak a légúti fertőzések, melyek főként vírusos eredetűek. Ahhoz, hogy elkapjuk a betegséget, két tényezőre van szükség: az egyik a kórokozó, a másik a befogadó szervezet, vagyis az ember legyengült immunrendszere. Erős, kiegyensúlyozott immunrendszerű egyén ugyanis még influenzajárvány esetén sem betegszik meg.

Ahhoz, hogy megfelelően erősítsük, felkészítsük immunrendszerünket, egyaránt fontos a megfelelő táplálkozás, a vitamin- és árványi anyag bevitel, továbbá az egészséges életvitel és a rendszeres testmozgás.

Mindenkinek ajánlható immunerősítő szer az Echinacea angustifolia (kasvirág), melyet az őszi, hűvösebbre forduló időszakban már érdemes elkezdeni szedni, és egész télen át, a tavaszi jó idő megérkezéséig szedhető. Adagolási javaslata: egy hétig napi 1×5 granulát, majd egy hét szünet. E szernél az alacsony potencia a leghatékonyabb (5CH, D4 vagy D6), mert így a kasvirág gyógynövény hatását és a homeopátiás hatást is felhasználjuk. Gyakrabban megbetegedő gyerekeknél a Vincetoxicum golyócska is jó immunerősítő szer. Szedése hasonló az Echinaceához, így a két szert heti váltásban javasolt adni.

Influenza megelőzésre nagyon hatékony az Oscillococcinum, melynek 1 fioláját heti 1 alkalommal kell bevenni. A homeopátiás szer függetlenül attól, hogy milyen típusú a támadó vírus, nem a vírust öli meg, hanem a szervezetben azon immunsejteket stimulálja, melyek le tudják küzdeni a kialakult betegséget. Nagy előnye még, hogy bárki szedheti, születéstől az idős korig, illetve súlyos alapbetegség mellett is.

Ismert, hogy vannak olyanok, akik hajlamosak elkapni a náthát, az influenzát, gyakrabban betegszenek meg légúti betegségekben. Ilyenkor az alkati szer tudja személyre szabottan erősíteni az immunrendszert, és csökkenteni az egyénre jellemző betegséghajlamot, ami mérsékli, vagy megelőzi a krónikus és ismétlődő betegségeket. Az alkati szer megállapítása orvosi feladat.

Induló influenzás tüneteknél, amikor hirtelen lázas állapot alakul ki, száraz köhögéssel, akkor az Aconitum napellus szünteti a panaszokat. Izomösszetörtség, hőemelkedés, vagy láz esetén, a Gelsemium sempervirens ajánlott. Ilyenkor a beteg levert, gyenge, tompult, gyakran fejfájása, esetleg homályos látása is van, kívánja az ágyat, a pihenést.

A száraz köhögés csillapítására gyakran alkalmas a Bryonia, a beteg köhögéskor önkéntelenül fájó mellkasára teszi a kezét, fájdalmas a légcsöve is, a legkisebb mozdulat kiválthat köhögési rohamot, ezért a beteg szinte mozdulatlanul fekszik.

Tüdőgyulladásos szövődmény megelőzésére a Phosphorus golyócskából érdemes heti egy alkalommal bevenni.

A sárgás köpettel járó köhögés megszüntetésére a Pulsatilla pratensis (kökörcsin) ajánlható.

Érdemes szót ejteni a nátháról is, mely szintén gyakori probléma télen. Ha gyakori tüsszögés, bő, vizes orrfolyás kínozza a beteget, és a friss, hűvös levegőn csökkennek a panaszok, de a meleg szobában erősödnek, akkor az Allium cepa szedése javasolt. Arsenicum albumra van szükség akkor, ha az orrváladék nem túl sok, de nagyon csípő, maró jellegű, rossz szagú, az állapot meleg hatására javul, ilyenkor a beteg nagyon fázékonnyá válik. A láz, vagy hőemelkedés csillapítására alkalmas az Atropa belladonna (nadragulya), mely az orr- és toroknyálkahártya gyulladását is csillapítja. A beteg ilyenkor levert, a csendet, a pihenést és a sötétet kívánja.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!