Keresés
Close this search box.

Mire jó a PSA-teszt?

//

Az Egészségügyi Világszervezet a daganatos halálozás arányának növekedését prognosztizálja a következő évekre. A prosztatarákos megbetegedések gyakorisága is várhatóan emelkedik, részben a várható élethossz növekedésével, részben a civilizációs ártalmak térhódításával. Emiatt különösen fontos a rendszeres szűrés, a diagnosztikai lehetőségek kihasználása a megelőzés, korai felismerés érdekében.

A Prosztata Specifikus Antigént (PSA) csak a prosztata termeli. A vérben mért normál értéke 0-3,1 Ng/ml között van. 10-es határértékig közepes, 10 fölött az érték magasnak tekinthető. A 4. kategória 25 Ng/ml fölötti érték ekkor a rákos sejtek a mirigyvezetékeken keresztül más szervet is megtámadhatnak (metasztázis).

Emelkedett PSA érték esetén további vizsgálatok szükségesek. Az ujjal történő prosztata-kitapintás és az ultrahang kombinálva kiválóan alkalmas a korai tünetmentes prosztatarák aktív felkutatására is, illetve szűrésre a rizikócsoportnak tekintett 45-70 éves férfipopulációban.

Prosztata problémák megelőzésére az E-vitamin és a Selenium mellett – a Mayo Klinika kutatói szerint – az Aszpirinnek is jótékony hatása lehet. Emellett házilagos szerként rágcsálhatunk tökmagot, fogyaszthatunk zellert, petrezselymet, hagymát, vagy a belőlük készült teát, illetve csalánteát és -kivonatot, de jótékony hatású népi gyógymód a káposztalevél ülőfürdő is.

orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!