Keresés
Close this search box.

A mozgás az élet!

//

A világszerte egyre többeket érintő metabolikus szindróma tünet-együttesben az elhízás, a magas vérnyomás és magas vérzsírszint jelentkezése hosszú évekkel megelőzheti a szénhidrát-anyagcsere zavarát, így a diabétesz kialakulását is. E komplex betegség megelőzésére, kezelésére tehát átfogó program szükséges, melyben a szűrővizsgálatokkal, az életmódváltással, a célzott táplálkozással azonos fontossággal bír a tudatos edzés, melyről kiderült, hogy szinte úgy hat a szervezetre, mint az inzulin.

A diabéteszre ne önálló betegségként tekintsünk, hiszen megjelenése rendszerint több tényező együttes fennállásának következménye. Ugyan súlyos betegség, mégsem jelenti azt, hogy a sportot el kellene, vagy lehetne felejtenünk. Sőt, a komoly szövődmények megelőzésének leghatásosabb módszerei: a személyre szabott étkezés és a – tervszerűen és felügyelettel végzett – mozgás.

A 2-es típusú cukorbetegség általában idősebb korban lép fel, de napjainkban – a legtöbb úgynevezett „civilizációs betegséghez” hasonlóan – egyre fiatalabb korosztály körében, sőt gyermekeknél is(!) előfordul. A betegség kialakulását egyes kockázati tényezők nagymértékben elősegítik: mozgásszegény életmód, túlsúly (különösen a hasi területen jelentkező elhízás), a helytelen étrend, öröklött hajlam és a terhesség során mért magasabb vércukor érték.

Cukorbetegség esetében a kezelés alapja a megfelelő étrend és a rendszeres, személyre szabott mozgás. A sport és a táplálkozás célja kiegyensúlyozni, ideális szinten tartani a vércukorszintet, megfelelő szénhidrát-bevitellel javítani a szervezet működésén, de az edzéssel a vércukorszint kóros csökkenése (hipoglikémia) és növekedése (hiperglikémia) egyaránt megakadályozható.

Nagy tévhit a cukorbetegek körében, hogy szinte egyáltalán nem mernek mozogni, mert többnyire nem ismerik a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében. A cukorbetegek számára a mozgás nem csak a szövődmények elkerülésére, de a vércukorszint normalizálásának érdekében is elengedhetetlen. Megfelelően összeállított programmal még a szükséges gyógyszerek mennyisége is csökkenthető.

A szűrővizsgálatokat követő részletes kivizsgálás alapján lehet összeállítani azt a mozgás- és diétás programot, amelynek segítségével a normálistól eltérő értékeket javíthatjuk. A modern ellátásban a frissen diagnosztizált betegeket, valamint azokat, akiknél a rizikótényezők (elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség a családban) fennállnak – a vizsgálati leletekkel együtt –, személyre szabott, dietetikussal és szakedzővel közösen összeállított étrendi és mozgásprogrammal látják el, még a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt.

Dr. Apor Péter, egyetemi tanár idén megjelent összefoglaló cikkében részletesen foglalkozik az edzés-testmozgás és a szervezet cukorháztartása, valamint a cukorbetegség megelőzése és gyógyítása összefüggéseivel. Mivel a szerző több évtizedes szakmai tapasztalattal bír a testedzés, a cukorbetegség, illetve összességében az anyagcsere-betegségek témakörében, sportorvosként, oktatóként és kutatóként szerzett tapasztalatai minden bizonnyal megingathatatlanok.

A rendszeres edzés hatásai a szervezetre:

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!