Keresés
Close this search box.

A nemesített homoktövis fitoterápiás felhasználása

//

Az Alpokban, a Duna deltájában és Finnország tópartjain vadon termő, valamint Mongóliában és Kínában gyengén nemesített homoktövis, mint élelmiszerjellegű vitaminforrás és népgyógyászati anyag régóta közismert. Igazi jelentőségre azonban a több mint 60 évre visszanyúló növénynemesítés intenzív kísérleti és klinikai vizsgálatai után tett szert.

A nemesített homoktövis fitoterápiás felhasználása

A nemesítés során tüskéssége megszűnt, C-vitamin tartalma 100mg%-ról 2700mg%-ra, karotinoid tartalma 40-szeresére, az antioxidáns színanyagok mennyisége 100-szorosra nőtt.

Az orosz űrhajósok már az 1960-as évektől fogyasztották az ún. „homoktövis mézet”, ami nem más, mint a homoktövis lésűrítmény hűtésre kicsapódó, kikristályosodó frakciója. A legújabb kutatások is megerősítik a frakciók immun-moduláló és antioxidáns hatásait, melyeket a hétköznapi gyakorlatban, akár a télvégi légúti panaszok esetén is, házilagos, népi gyógymódként hasznosíthatunk.

Nátha, orrnyálkahártya-gyulladás esetén készítsünk homoktövis húsolajjal átitatott géztampont, melyet az orrba helyezve, gyulladás-gátló, fájdalomcsökkentő, regeneráló hatást érhetünk el.

Torokgyulladásban szenvedőknek a húsolaj toroköblögetésre, majd belsőleg lenyelve ajánlható. Az ekkor megmutatkozó antiszeptikus és baktericid hatás révén gyorsan eliminálódnak a gyulladást előidéző pathogen kórokozók.

Garatmandula-gyulladásnál az antibioti-kus terápia kiegészítéseként használhatjuk ki a húsolaj és tabletta immunerősítő hatását.

Bronchitis (hörgőgyulladás) esetén a húsolaj belsőleg és inhalálva is kitűnően hat. Ez esetben a béta-karotin tartalom megakadályozza a C-vitamin oxidációját, így erősítik egymás hatását. Ugyanakkor az A-vitamin javítja a bőr és nyálkahártyák szerkezetét és ellenálló képességét.

Baktérium, vírus vagy gomba okozta tüdőgyulladás (pneumonia) fellépésekor a tabletta C-vitamin, a húsolaj pedig karotinoid, E-vitamin és C-vitamin hatásainál fogva segíthet. Az E-vitamin képes megakadályozni a több kettős kötést tartalmazó zsírok és olajok oxidációját („avasodását”). Kutatók számos betegség, kórállapot hátterében sejtenek szabadgyökök okozta károsodásokat, melyek hajlamosítanak többek között a pneumónia kialakulására is.

Dr. Dörnyei Olga
orvos (Schömbergi Klinika, Németország, Feketeerdő)

c. prof. Dr. Dörnyei József
a kémiai tudomány kandidátusa
szemelvény: Springer, Párizs, 2008. április, Phytoterapie

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!