Keresés
Close this search box.

A visszatérő hüvelygyulladás kezelése

//

A mindennapi orvosi gyakorlatban komoly problémát jelentenek a húgyúti és a hüvelyfertőzések. A különböző okok miatt létrejövő hüvelyi folyás sok nő mindennapi életét keseríti meg. A kezelés dilemmája az, hogy az antibiotikumokkal a kórokozó többé-kevésbé elpusztítható ugyan, de egyúttal a hüvely védekező képessége is csökken.

Ma már tudjuk, hogy az egészséges hüvelyflóra fenntartása meghatározó jelentőségű a női egészség szempontjából.

A hüvelygyulladások két leggyakoribb formája – a bakteriális vaginosis és a candidiasis – esetében az egyik fő probléma a panasz gyakori kiújulása. Bakteriális vaginosis esetén ez mintegy 5-10%-ban, évente 3-8 alkalommal fordul elő, míg candidiasisnál 1 hónapon belül 30%-os, 6 hónapon belül viszont már 50%-os a gyakorisággal tér vissza. Bár mindkét hüvelygyulladás esetében rendelkezünk oki terápiával, a problémát az jelenti, hogy felborul a normális hüvelyflóra, és ennek legjelentősebb következménye a lactobacillusok számának csökkenése.

Ismeretes, hogy a lactobacillusok egyfelől tejsavat termelnek, ezáltal biztosítják a hüvely savas kémhatását, másrészt egyéb olyan anyagokat is előállítanak (H2O2, bactericin), amelyek gátolják a kórokozók szaporodását. A hüvelygyulladás során károsodott hüvelyflóra helyreállítása azért sürgős, mert ezzel csökkenhető a kiújulás gyakorisága. Az utóbbi időben felismerték, hogy a lactobacillusok lokális, hüvelyi alkalmazása gyorsan helyreállítja a normális hüvelyflórát. A GynophilusR egy újonnan kifejlesztett hüvelykapszula, amely a megfelelő lactobacillust (Lactobacillus casei rhamnosus), a megfelelő mennyiségben (109 csíraszám) tartalmazza, így gyors hatást biztosít.

A Gynophilus R hüvelykapszulát hüvelygyulladás esetén, mind a lokális, mind a szájon át történő antibiotikus és gombaellenes kezelés kiegészítésére 7 napig alkalmazzuk (2 kapszula/nap). Fenntartó kezelésnél pedig a hüvelygyulladás specifikus kezelésének befejezése után 14 napon át, napi 1 kapszula adagban.

Prof. Dr. Rákóczi István
Szent Imre Korház Szülészet, Nőgy. Profil vezetője

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!