Keresés
Close this search box.

Az influenzáról másként

//

John Cannell és munkatársai 2008-ban a Virology Journalban közölték az influenza epidemiológiájáról szóló tanulmányukat, amely foglalkozott az influenza és a D-vitamin kapcsolatával is. Az alábbiakban összefoglalom, hogy mit tehetünk mi önmagunk védelmében.

Az influenzáról másként

Elterjedt nézet, hogy az influenza emberről emberre terjed. Edgar Hope-Simpson azonban kimutatta, hogy létezik egy „szezonális inger”, ami elindítja a járványt. Feltevése szerint, az influenza nem terjed, hanem itt lappang közöttünk egész évben.

Hope-Simpson szerint az influenza nem olyan ragályos betegség, amelynek terjedését a betegről-egészségesre való átadás magyarázná. Természetesen nem zárja ki a kontakt és cseppfertőzéses „átadás” elméletét, ami viszont nem magyarázza a robbanásszerű terjedést és a hirtelen lecsengést, ami annál is furcsább, mert még rengeteg, védettséggel nem rendelkező, meg nem betegedett ember áll a vírus „rendelkezésére”, hogy megfertőzhesse őket.

Hope-Simpson a napsütés intenzitásának váltakozásával hozta kapcsolatba az influenzajárvány megjelenését, amit Cannell és munkatársai egyértelműen a D-vitaminnal azonosítottak. A D-vitamin és a veleszületett immunvédekezés igen szoros kapcsolatban állnak. Aloia és Li-Ng nemrég egy 3 éves vizsgálatban kimutatták, hogy a 104 nő, aki napi 800 NE (Nemzetközi Egység) D-vitamint kapott, harmadannyi megfázásról és influenzáról számolt be, mint a 104 placebót kapó nő. A vizsgálat utolsó évében 2000 NE D-vitamint kaptak, ami viszont szinte teljesen megszüntette az influenzás és megfázásos megbetegedéseket.

Létezik egy veleszületett immunrendszerünk, amely akkor is képes a bennünket megtámadó baktériumok és vírusok ellen harcolni, ha még sosem találkoztunk velük. A D-vitaminnak e rendszer működésében óriási szerepe van, ezért is nevezték el a kutatók „antibiotikus vitaminnak”. Szintje évmilliókon keresztül igen magas volt az emberi szervezetben, mivel állandóan napon voltunk.

Cannell kiemeli, hogy egyetlen adag napozás több mint 20 000 NE D-vitamint tud előállítani. A lakosság azonban a melanómától való félelem miatt manapság kerüli a napfényt.

A D-vitamin nem csak a csontok „vitaminja”. Egy igen sok funkciót ellátó hormon, hiánya immunhiányos állapotot, fertőzésekkel szembeni fogékonyságot, az autoimmun betegségek növekvő kockázatát idézi elő, emellett rontja az inzulin hasznosulását és károsítja a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit. A népességben tapasztalható „rákjárvány” ugyancsak szoros kapcsolatot mutat a D-vitaminhiánnyal.

Bebizonyosodott, hogy a D-vitamin felelős a cathelicidin antibakteriális fehérje termeléséért, ami a légzőszervi megbetegedések ellen véd. Egy géntanulmány kimutatta, hogy a cathelicidin-termelés 60 millió éven keresztül fennmaradt az emberekben, ezáltal az immunrendszer óriási előnyre tett szert a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben. A cathelicidin valójában egy jelzőmolekula, ami az egész immunválasz kulcspozíciójába teszi, beleértve a vírusfertőzésre adott választ is.

Nyáron sokkal nehezebb megfertőzni embereket, mint télen. A nyár elmúltával a lakosságban folyamatosan csökkenni kezd a D-vitaminszint. Amikor elég sok emberben zuhan egy kritikus szint alá, akkor a mindig is jelenlévő influenzavírus valamely aktuális mutációja megbetegíti a legyengült immunrendszerű embereket.

Miért marad abba oly hirtelen a járvány? Ha mindenki megkapta, akinek alacsony a D-vitaminszintje, akkor „elfogy” a megbetegíthető egyedek száma.

Az influenza sok helyen, egy időben való megjelenésére csak az lehet a magyarázat, hogy az influenza mindig is jelen van a népességben, és a D-vitaminszint lecsökkenése a „jel” a kitörésre.

A leghatékonyabb védelem tehát az volna, ha a lakosság D-vitamin ellátottsága télen is magas maradna. A D-vitamin hivatalosan elfogadott, ajánlott napi adagja nevetségesen alacsony, ráadásul a D-vitamin receptköteles gyógyszerként kerül forgalmazásra, tehát a lakosság nem jut hozzá. Mivel az emberek nem vitaminokkal szoktak öngyilkosságot elkövetni, örvendetes lenne a vénykötelesség feloldása.

Nehéz tehát D-vitaminhoz jutni, pedig ára nevetségesen olcsó, filléres termékről van szó, mivel nincs rajta magas profit. Az influenza elleni védekezéshez felnőtteknek napi 4000-5000 NE, míg gyerekeknek 13 kilogrammonként 1000 NE javasolt. A D-vitamin szedése egyébként 10 000 NE felső határig hónapokon át biztonságos. Szedése megvéd, vagy enyhe lefolyásúvá teszi az influenzát, és véd az alsó légúti szövődményekkel szemben is.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!